Оба дела јајета имају специфичне бенефите, али нутритивно гледано једно је ипак богатије!
Многи доктори и нутриционисти препоручују јаја за доручак због високог садржаја здравих масноћа, витамина и протеина. Лака за припрему, а уз разноврсне могућности ми их често и конзумирамо свесни њихових здравствених ефеката на наш организам. Али једно питање се стално намеће – шта је здравије, и да ли жуманце треба одбацити или га јести одвојено од беланца.
Прочитајте још: Мислили сте да знате, а ми вас питамо: Како се правилно једе ПИЦА? Не ухвати се за корицу!
Жуманце садржи више масти, калорија и холестерола него што их има беланце. У једном великом јајету има око четири грама протеина. Више од пола садржаја протеина је у беланцету - она су целовити протеини јер садрже девет аминокиселина.
Фото: Депосит
Између беланаца и жуманаца постоји велика разлика у калоријској вредности. Такође, беланце готово да нема масноћа, а код људи који једу храну богату протеинима са смањеним уделом калорија, беланца су често на јеловнику.
Беланца имају само 17 калорија, док их у жуманцима има 55.
Жуманце садржи есенцијалне нутријенте и витамине из јајета, као и каротеноиде топиве у мастима који штите вид и очи од стварања катаракта и других тегоба.
Прочитајте још: Постоји начин да ручак не ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Користите предмет који сви имамо у кухињи
На крају видимо да оба дела јајета имају специфичне бенефите, али нутритивно гледано жуманце је богатије од беланцета. Ипак, треба га конзумирати умерено јер садржи високи ниво холестерола.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ