Вишње чувају зглобове, кости и срце.
Због многих својстава која поседује, вишњу називају и "племенитим воћем".
Почела је да се узгаја још пре два и по миленијума, на просторима Турске и Грчке. Данас је највише има у Европи и југозападној Азији, а код нас се највише узгаја у јужној и југоисточној Србији.
Прочитајте још: Стижу КАЈСИЈЕ: Поједите само ДВЕ воћке дневно, и учинићете ЧУДО за свој организам
Зашто је вишња здрава?
Вишња је воће богато витаминима ц, а, е, затим антиоксидансима и селеном. Највећи део вишње чине вода и влакана. У свом саставу поседује од 80-85% воде.
Осим воде, свака вишња у плоду садржи мале количине шећера, органских киселина, танина, пектина. Изузетно је богата угљеним хидратима и глукозом, а представља и праву ризницу калијума.
фото: Пиксабеј
Због садржаја винске, јабучне и лимунске киселине, вишња делује освежавајуће на организам. Лако је сварљива, не изазива гастроинтестиналне проблеме, и није тешка за желудац.
Вишња окрепљује, освежава и хидрира. Садржај шећера јој је врло низак, па је можете јести у неограниченим количинама, и због тога се често препоручује и дијабетичарима.
Медицинска истраживања су показала да плодови вишње садрже супстанцe са антиоксидативним и антиупалним дејствима. Захваљујући овим састојцима, вишња у исхрани може бити корисна у спречавању срчаних проблема, артритиса и многих других обољења.
Прочитајте још: БОРОВНИЦА: МАЛО, али МОЋНО ВОЋЕ које има минималан број КАЛОРИЈА
Састојак кумарин, који вишња такође поседује, има способност да смањује густину крви, због чега су вишње добре у превенцији артериосклерозе и малокрвности.
Сок од вишње
Уколико желите да се ослободите тегоба у зглобовима и костима довољно је попити чашу сока од вишње.
Научници су израчунали да чаша сока направљена од 20 бобица вишње мења један аспирин.
Њено благотворно дејство на зглобове и кости објашњава се тиме што она својим саставом смањује количину мокраћне киселине, главног кривца за тегобе у коштано-зглобном систему.
фото: Пиксабеј
Сок од вишње делотворан и код несанице, што је доказао научник др Вилфред Пигеон, психијатар са Универзитета Рочестер у Њујорку. Он је спровео истраживање у којем су добровољци ујутру и увече пили по чашу незаслађеног сока од вишања, и дошао је до закључка да су спавали боље од оних који су пили неки други сок.
Прочитајте још: Направите ДОМАЋИ СОК ОД АРОНИЈЕ, и попијте чашу пуну здравља (РЕЦЕПТ)
Др Пигеон тврди да је овакво деловање сока последица високе концентрације мелатонина, хормона који регулише циклус спавања и буђења.
Вишња у домаћинству
Вишња се у домаћинствима користи на разне начине: од конзумирања свежег плода, као и сока о којем је било речи, па све до џемова, компота и слатког.
фото: Пиксабеј
Вишња је једно од омиљеног воћа када је у питању прављење посластица, у виду торти и колача.
Прочитајте још: Рецепт за домаћи сладолед: Чаша вишања и ето и слатког задовољства
Од смрзмуте вишње најчешће се праве сирупи, сладоледи и кремови.
Поред сока, од вишања се прави још једно пиће - вишњевача, односно ликер или ракија од вишње.
Како се замрзава вишња
Плодове вишње треба пажљиво одабрати, избацити оштећене или сувише зреле. Обратите пажњу на презреле плодове, јер су мекани и пуштају сок.
Такође, портребно је склонити гранчицу и лишће.
фото: Пиксабеј
Након тога, вишња се опере неколико пута прво рукама, па онда у млакој води.
Прочитајте још: ВИШЊЕ чувајте у кутији, МАЛИНЕ у папирнатој кеси, а остало воће на СЛЕДЕЋИ НАЧИН
Опране плодове вишње потом треба добро посушити папирним убрусима, па је одложити у кесице за замрзавање, или одговарајуће посуде, и замрзнути.
Уколико чувате вишње на собној температури, током дана изгубиће до 10% садржаја аскорбинске киселине, а када се замрзну, то ће се десити само шест месеци након складиштења.
Замрзнуте вишње задржаће око 100% витамина у првих шест месеци складиштења, и до 90% у наредном периоду.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ