Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Ову храну НИКАДА не загревајте у микроталасној

Када кувате комад сирове пилетине у микроталасној, шансе за равномерно и темељно кување врло су мале, што чини потенцијалну опасност од бактеријске контаминације.

1603269668_Depositphotos_41216453_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Овај изум настао је 1940-их година, а микроталасна један је од најважнијих кућних уређаја у сваком домаћинству. Иако је намењена за подгревање хране и брзинско кување, постоји одређена храна коју никада не би требало да загревате у њој.

Кувана јаја

Када загревате кувана јаја у микроталасној, пара се накупља из молекула воде узрокујући повишење притиска. Будући да јаја имају танку опну и љуску, нису у стању да издрже сав тај притисак, што може довести до експлозије самог јаја у микроталасној или током првог загриза. 

Прочитајте још: Тајне СПАНАЋА: Здрав је, али крије једну ЗАМКУ коју морамо да знамо

Шаргарепа

Иако се шаргарепа може кувати и загревати у микроталасној, сирова шаргарепа, поготово она с кором, може да буде потенцијално опасна. Ако се не опере правилно и има остатака нечистоће, минерали из тла могу да узрокују искре у микроталасној. Ако се непрекидно догађа, то може озбиљно да оштети вашу микроталасну.

Прерађено месо

За почетак, прерађено месо није најздравија храна јер садржи велике количине соли, адитива, хемикалија и конзерванса. Када томе још додате микроталасно зрачење, ниво холестерола може се повећати, што може довести до проблема са срцем. Најсигурнији начин загревања је на роштиљу или плочи шпорета.

Прочитајте још: Ако тек сада ПЕЧЕТЕ ПАПРИКЕ лакше ћете их очистити ако урадите СЛЕДЕЋУ СТВАР

Чили папричица

Фото: Депозит

Чили паприка, посебно она јако љута, садржи висок ниво капсаицина, који може бити прилично запаљив. Кад је капсаицин изложен електромагнетним таласима у микроталасној, почиње да испарава и може да се запали! Ватра и дим који ће се испуштати из микроталасне могу изазвати иритацију коже и пецкање.

Пилетина

Пилетина је главни кривац за ширење салмонеле, поготово када није правилно скувана! Када кувате комад сирове пилетине у микроталасној, шансе за равномерно и темељно кување врло су мале, што чини потенцијалну опасност од бактеријске контаминације. Исто се може рећи и за остале комаде сировог меса. Најбоље је да месо кувате темељно, на директној ватри, у тигању, на роштиљу или пећници.

Прочитајте још: Често је заборављамо: Савети за ефикасно ЧИШЋЕЊЕ МИКРОТАЛАСНЕ

Парадајз и сос од парадајза

Попут куваних јаја, парадајз може проузроковати велики неред када проводи превише времена у микроталасној. Због садржаја течности у сосу од свежег парадајза и тестенине, акумулација притиска узрокује да се стварају мехурићи који искачу из течности, остављајући микроталасну прекривену црвеним мрљама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas