Скоро сви стављамо ољуштен кромпир у воду пре припреме, али да ли је ово добра ствар?
Пржен, печен или куван, кромпир је многима омиљено поврће. Неизоставан је додатак и састојак многих јела јер његовом неодољивом укусу ретко ко може да одоли.
У већини рецепата које можемо наћи, препоручује се да ољуштимо и исечемо кромпир, а потом потопимо хладну у воду. Већина остави да тако кромпир одстоји најмање пет минута. Али, шта кажу дијететичари и технолози?
Сам поступак, многи стручњаци сматрају добром идејом, али постоје одређене ствари које бисте морали да знате. Кромпир који је исечен на ситније комаде, у води не треба држати дуже од сат времена, чак ни ако га одложите у фрижидер.
Прочитајте још: Пет здравих зачина који доприносе укусу јела, а позитивно делују и на организам
Уколико практикујете да кромпир сечете на веће комаде или не сечете уопште, онда може стајати у води и до 8-12 сати.
Зашто потапамо кромпир у хладну воду?
Када потопимо ољуштени и исечени кромпир у хладну воду, он отпушта скроб који, уколико га је превише, може да спречи да се ово поврће равномерно термички обради. Осим тога, вишак скроба може да учини да текстура кромпира постане лепљива или гуменаста споља.
Да ли би требало кромпир потапати у топлу или хладну воду?
Готово сви аутоматски убацују ољуштен кромпир у хладну или воду на собној температури и то није нимало случајно. Топлу воду треба избегавати јер она отежава одвајање вишка скроба.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ