Врло једноставан трик који ће кромпиру продужити свежину
Колико пута вам се догодило да имате осећај да је кромпир малтене одмах након што сте га купили почео да клија?
Чак и када се држи на сувом и тамном месту, ово је нормалан процес који је немогуће спречити, али стручњаци кажу да га и те како можемо одложити, а све што је потребно јесте да га мудрије одлажемо.
Већ неко време интернетом кружи савет да се кромпир држи с јабуком како не би проклијао брзо.
Како објашњавају стручњаци, јабуке емитују гас етен (раније називан етилен), који не дозвољава брзо клијање кромпира.
Међутим, како је познато да чување јабука с другим воћем и поврћем може да доведе до њиховог брзог пропадања, постоји и тврдња да ће држање јабука с кромпиром изазвати сасвим супротан ефекат. Шта је истина?
Осмонедељни експеримент који је спроведен у популарној емисији Америца'с Тест Китцхен показао је да кромпир уз који је одложена једна јабука остаје чврст и без клица након овог периода, за разлику од оног који је чуван без јабуке.
Кромпир у ком није било ове воћке био је мекан, смежуран и проклијао.
Дакле, не само што ће јабука одложити клијање кромпира, него ће он остати свеж, а када га сечете биће сочан, чврст и влажан.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ