Рок употребе ове намирнице доста зависи од места на ком га чувате
Чим се вратимо из продавнице, већину намирница рефлексно стављамо у фрижидер. Ако спадате у оне који и лук стављају у одељак за поврће у фрижидеру, правите грешку.
“Лук упија више влаге у фрижидеру, па се брже квари. Скроб се такође брже претвара у шећер у хладном и влажном окружењу”, објашњава куварица Кристен Фармер Хол, уједно и сувласница посластичарнице из Бирмингема.
При нижим температурама скроб се лакше претвара у шећер, због чега долази до промене тестуре лука, па он постаје гњецав.
Најбоље би било да га чувате у мрежици или папирној кеси како до њега не би допирао ваздих, а потом га тако одложити на хладно, мрачно и суво место. Ускладиштен на такав начин, може трајати и до 30 дана. Ако га складиштите у шпајзу у кухињи лук је употребљив седам дана зато што је тамо углавном собна температура.
Постоји још једна честа грешка. Након кувања, многи остатак лука стављају у фрижидер, али тако на њему могу да се скупе опасне бактерије.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ