Rok upotrebe ove namirnice dosta zavisi od mesta na kom ga čuvate
Čim se vratimo iz prodavnice, većinu namirnica refleksno stavljamo u frižider. Ako spadate u one koji i luk stavljaju u odeljak za povrće u frižideru, pravite grešku.
“Luk upija više vlage u frižideru, pa se brže kvari. Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju”, objašnjava kuvarica Kristen Farmer Hol, ujedno i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema.
Pri nižim temperaturama skrob se lakše pretvara u šećer, zbog čega dolazi do promene testure luka, pa on postaje gnjecav.
Najbolje bi bilo da ga čuvate u mrežici ili papirnoj kesi kako do njega ne bi dopirao vazdih, a potom ga tako odložiti na hladno, mračno i suvo mesto. Uskladišten na takav način, može trajati i do 30 dana. Ako ga skladištite u špajzu u kuhinji luk je upotrebljiv sedam dana zato što je tamo uglavnom sobna temperatura.
Postoji još jedna česta greška. Nakon kuvanja, mnogi ostatak luka stavljaju u frižider, ali tako na njemu mogu da se skupe opasne bakterije.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU