Када се правилно чувају, ове свакодневне намирнице могу трајати годинама, некад и деценијама након што се отворе
У међувремену изгубе само мало квалитета (мада је и то реткост). Следећи пут размислите два пута пре него што баците неку од ових намирница. Ако сте их добро чували, шансе да су сасвим у реду су велике.
1. Мед
Природни мед што дуже траје, то је укуснији и остаје “непокварен” ма колико год година прође од отварања тегле. Једино што може је да промени боју и да се кристалише, што га не чини мање здравим и укуснијим.
Како да остане свеж: Мед држите на хладнијем месту, чврсто затвореним. Ако се кристалише, теглу ставите у топлу воду и сачекајте да се мед скроз отопи.
2. Пиринач
Било који тип пиринча, од белог до интегралног, има неодређен рок трајања, када се држи даље од загађивача. Једино је изузетак браон пиринач који не може да траје дуго због веће количине уља коју садржи.
Како да остане свеж: Држите га на хладнијем и сувом месту. Када се отвори, држите га у вакуминарој посуди или у кеси са замрзивач која је добро затворена. За додатну заштиту, држите га у замрзивачу или фрижидеру.
3. Шећер
Бели, смеђи или у праху - шећер не може да се поквари, зато што се у њему не могу развити бактерије. Прави задатак је да му не дозволите да се стврдне као камен.
Како да остане свеж: Држите га на сувом и хладном месту. Да бисте спречили стврдњавање шећера, држите га у вакумској посуди или га држите у оригиналном паковању у добро затвореној кеси.
4. Јака алкохолна пића
Јака алкохолна пића која су дестилована - водка, рум, виски, џин, текила и слични не могу да се покваре, чак након отварања. Укус и арома им се могу изгубити током времена, али ви то никако нећете осетити.
Како да остану свежа: Држите их на хладном, тамном месту, што даље од директне сунчеве светлости. Флашу добро затворите када није у употреби.
5. Чист екстракт ваниле
Чист екстракт је доста скупљи од “имитација”. Али пошто може да траје вечно, вреди заиста онолико колико кошта.
Како да остане свеж: Држите га на хладном и тамном месту, чврсто затвореног када се не користи.
6. Дестиловано бело сирће
Ово је намирница која се користи у скоро свим јелима - од маринада до дресинга за салату. Рок трајања је малтене неограничен, па може стајати годинама.
Како да остане свеже: Држите га на сувом и тамнијем месту, добро затвореним.
7. Кукурузни скроб / густин
Ово је намирница која је обавезна у сосевима и пудинзима... Када је на сувом и безбедном месту, може такође да траје годинама.
Како да остане свеж: Држите га на сувом и хладном месту. Паковање држите добро затвореним између коришћења.
8. Со
Од класичне до морске и кошер соли, со је појачивач укуса који се никада не може покварити или променити укус.
Како да остане свежа: Једноставно је држите на сувом и хладном месту.
БОНСУ ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ