Изглед и мирис некада могу да заварају, па баш зато треба пажљиво читати шта пише на производу.
Од сирева до меса, најбоље је решити се намирница којима је истекао рок трајања.
Свежи сир
Тврди сиреви попут гауде или ементалера могу дуже да трају у фрижидеру јер ће се на њима теже створити буђ и множити бактерије. Једном када се отворе, и такви сиреви могу да трају до три недеље, према ријечима Академије за нутриционизам. Ако се на њима појави буђ, њу можете одстранити и појести остатак сира – ако баш морате. Када је реч о свежим сиревима, морате знати да су они нешто подложнији накупљању бактерија и требало их бацити чим приметите да се кваре или кад им истекне рок трајања. Опште је правило да ће се најсвежији сир и први покварити, па можете рачунати да су јестиви седмицу или две.
Фото: Депосит
Прочитајте још: На шта треба да обратимо пажњу када купујемо СИР?
Свеже месо
Када је у питању свеже месо, често се ради и производу на којем пише до ког се дана мора продати. Шта то значи за вас? Морате да га поједете до тог дана или га одмах ставити у замрзивач. Тај натпис „продати до“ продавачу говори до када сме да стоји на полицама, а често се продаје и по сниженој цени како би се све продало до задатог датума. Свеже месо може бити и контаминирано салмонелом, ешерихијом коли и осталим бактеријама, а с тиме на уму, важно је да се оно припрема на високим температурама јер ћете управо тако у њему уништите све бактерије.
Сухомеснати производи
Иако сви воле паштете, виршле и саламе, не треба их куповати често. Ако нисте знали, салама од ћуретине може да траје само 3-5 дана, према речима струке, па је важно да купите само онолико колико можете појести у том периоду. Такви производи, али паковани, могу трајати и до две недеље дуже, али једном кад отворите паковање, опет се ради о три до пет дана, па их је паметно што пре појести. Овакви су производи подложни развоју бактерије која се назива листерија, која се размножава у хладним просторима попут фрижидера, па је јасно да намирнице нису потпуно заштићене само зато што се налазе у њему. Неке од бактерија које ће узроковати болест не можете намирисати, видети или осетити у укусу. Али ако приметите да се мирис саламе променио, одмах је баците.
Прочитајте још: Како да не уништимо ВИТАМИНЕ док спремамо поврће: Правимо грешке које смањују учинак
Риба
Риба није ништа отпорнија на бактерије од меса и треба је конзумирати дан или два након куповине. У супротном је потребно добро је замотати и ставити у замрзивач, где може стајати и неколико месеци.
Фото: Депосит
Свеже боровнице
Без обзира на то где сте их набавили, оне не трају дуго. Јагоде можете јести отприлике три дана након куповине, а боровнице седам дана. О каквом год бобичастом воћу да се ради, ставите их у замрзивач ако не планирате да га одмах поједете.
Зелено поврће
Односи се то и на оно претходно прано и насечено. Зелено поврће може на себи имати ешерихију коли, па је због сигурности паметно појести га до датума означеног на паковању. Уосталом, ко жели да једе стару салату…
Прочитајте још: Три намирнице које НАЈЗДРАВИЈИ ЉУДИ једу за доручак
Фото: Депосит
Сосеви из тегле
Можда вам се чини како они могу да трају вечно, али само зато што су затворени у тегли не значи да им бактерије не могу ништа. Једном кад их отворите, требало би што пре да их потрошите. Уз то ваља имати на уму да кад прибором којим смо већ нешто дирали вадимо исте те намазе, тако само можемо узроковати настанак још више бактерија. Сенф може тако трајати и до године дана у фрижидеру, намаз од парадајза месец дана, а мајонез два месеца. Али ако приметите било какве промене на производу, одмах га баците.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ