Izgled i miris nekada mogu da zavaraju, pa baš zato treba pažljivo čitati šta piše na proizvodu.
Od sireva do mesa, najbolje je rešiti se namirnica kojima je istekao rok trajanja.
Sveži sir
Tvrdi sirevi poput gaude ili ementalera mogu duže da traju u frižideru jer će se na njima teže stvoriti buđ i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu da traju do tri nedelje, prema riječima Akademije za nutricionizam. Ako se na njima pojavi buđ, nju možete odstraniti i pojesti ostatak sira – ako baš morate. Kada je reč o svežim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebalo ih baciti čim primetite da se kvare ili kad im istekne rok trajanja. Opšte je pravilo da će se najsvežiji sir i prvi pokvariti, pa možete računati da su jestivi sedmicu ili dve.
Foto: Deposit
Pročitajte još: Na šta treba da obratimo pažnju kada kupujemo SIR?
Sveže meso
Kada je u pitanju sveže meso, često se radi i proizvodu na kojem piše do kog se dana mora prodati. Šta to znači za vas? Morate da ga pojedete do tog dana ili ga odmah staviti u zamrzivač. Taj natpis „prodati do“ prodavaču govori do kada sme da stoji na policama, a često se prodaje i po sniženoj ceni kako bi se sve prodalo do zadatog datuma. Sveže meso može biti i kontaminirano salmonelom, ešerihijom koli i ostalim bakterijama, a s time na umu, važno je da se ono priprema na visokim temperaturama jer ćete upravo tako u njemu uništite sve bakterije.
Suhomesnati proizvodi
Iako svi vole paštete, viršle i salame, ne treba ih kupovati često. Ako niste znali, salama od ćuretine može da traje samo 3-5 dana, prema rečima struke, pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom periodu. Takvi proizvodi, ali pakovani, mogu trajati i do dve nedelje duže, ali jednom kad otvorite pakovanje, opet se radi o tri do pet dana, pa ih je pametno što pre pojesti. Ovakvi su proizvodi podložni razvoju bakterije koja se naziva listerija, koja se razmnožava u hladnim prostorima poput frižidera, pa je jasno da namirnice nisu potpuno zaštićene samo zato što se nalaze u njemu. Neke od bakterija koje će uzrokovati bolest ne možete namirisati, videti ili osetiti u ukusu. Ali ako primetite da se miris salame promenio, odmah je bacite.
Pročitajte još: Kako da ne uništimo VITAMINE dok spremamo povrće: Pravimo greške koje smanjuju učinak
Riba
Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba je konzumirati dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro je zamotati i staviti u zamrzivač, gde može stajati i nekoliko meseci.
Foto: Deposit
Sveže borovnice
Bez obzira na to gde ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike tri dana nakon kupovine, a borovnice sedam dana. O kakvom god bobičastom voću da se radi, stavite ih u zamrzivač ako ne planirate da ga odmah pojedete.
Zeleno povrće
Odnosi se to i na ono prethodno prano i nasečeno. Zeleno povrće može na sebi imati ešerihiju koli, pa je zbog sigurnosti pametno pojesti ga do datuma označenog na pakovanju. Uostalom, ko želi da jede staru salatu…
Pročitajte još: Tri namirnice koje NAJZDRAVIJI LJUDI jedu za doručak
Foto: Deposit
Sosevi iz tegle
Možda vam se čini kako oni mogu da traju večno, ali samo zato što su zatvoreni u tegli ne znači da im bakterije ne mogu ništa. Jednom kad ih otvorite, trebalo bi što pre da ih potrošite. Uz to valja imati na umu da kad priborom kojim smo već nešto dirali vadimo iste te namaze, tako samo možemo uzrokovati nastanak još više bakterija. Senf može tako trajati i do godine dana u frižideru, namaz od paradajza mesec dana, a majonez dva meseca. Ali ako primetite bilo kakve promene na proizvodu, odmah ga bacite.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU