Иако су неки производи у исхрани добри у комбинацији један са другим, они заправо не могу коегзистирати када је у питању складиштење. Неке намирнице емитују етилен, гас којим производи прерано сазревају
Постоје производи који су осетљиви на гас и могу се брже покварити ако су му изложени. Зато неке намирнице треба да избегавају једна другу по сваку цену.
Прочитајте више: Шта је ЛИМУНОВА ТРАВА? Има врло јединствен укус и може оплеменити ваша јела, а ево како да је користите!
Ево које воће и поврће су добри пријатељи, а које треба да се држи подаље једно од другог:
1. Јабуке и шаргарепе
Јабуке производе много етилена, због чега морате бити опрезни када их складиштите са другом храном. Посебно не стављајте јабуке поред шаргарепе. У супротном, шаргарепа ће добити горак укус након пар дана проведених са јабукама.
2. Краставци и парадајз
Краставци су веома осетљиви на етилен. Иако су савршени у салати са парадајзом, треба их држати што даље једно од другог када се ове две намирнице складиште. Краставци ће почети да жуте раније него што би требало. Боље их је чувати у фрижидеру, а парадајз у шпајзу.
3. Лук и кромпир
Лук брзо упија влагу, али треба да остане сув, како би трајао што дуже. Док кромпир испушта превише влаге, тако да не може коегзистирати у овој борби.
4. Банане и авокадо
Ако је ваш авокадо презрео, држите га даље од банана. Међутим, ако желите да брже сазри, онда незрели авокадо безбедно можете ставити у папирну кесу и чувати поред банана.
5. Брескве и банане
Зреле брескве треба да се држе даље од банана јер ће сав етилен који банане емитују проузроковати да брескве сазреју брже него иначе. Што је банана зрелија, више гаса ће се ослободити из ње.
6. Боровнице и јагоде
Боровнице су климактеричне (емитују етилен), а јагоде нису. Ако их складиштите заједно, јагоде би могле презрети и покварити се раније него што би требало. У реду је чувати незреле јагоде са боровницама заједно, међутим, ако су обе врсте бобица презреле, поједите их одмах.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ