Iako su neki proizvodi u ishrani dobri u kombinaciji jedan sa drugim, oni zapravo ne mogu koegzistirati kada je u pitanju skladištenje. Neke namirnice emituju etilen, gas kojim proizvodi prerano sazrevaju
Postoje proizvodi koji su osetljivi na gas i mogu se brže pokvariti ako su mu izloženi. Zato neke namirnice treba da izbegavaju jedna drugu po svaku cenu.
Pročitajte više: Šta je LIMUNOVA TRAVA? Ima vrlo jedinstven ukus i može oplemeniti vaša jela, a evo kako da je koristite!
Evo koje voće i povrće su dobri prijatelji, a koje treba da se drži podalje jedno od drugog:
1. Jabuke i šargarepe
Jabuke proizvode mnogo etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite sa drugom hranom. Posebno ne stavljajte jabuke pored šargarepe. U suprotnom, šargarepa će dobiti gorak ukus nakon par dana provedenih sa jabukama.
2. Krastavci i paradajz
Krastavci su veoma osetljivi na etilen. Iako su savršeni u salati sa paradajzom, treba ih držati što dalje jedno od drugog kada se ove dve namirnice skladište. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje ih je čuvati u frižideru, a paradajz u špajzu.
3. Luk i krompir
Luk brzo upija vlagu, ali treba da ostane suv, kako bi trajao što duže. Dok krompir ispušta previše vlage, tako da ne može koegzistirati u ovoj borbi.
4. Banane i avokado
Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazri, onda nezreli avokado bezbedno možete staviti u papirnu kesu i čuvati pored banana.
5. Breskve i banane
Zrele breskve treba da se drže dalje od banana jer će sav etilen koji banane emituju prouzrokovati da breskve sazreju brže nego inače. Što je banana zrelija, više gasa će se osloboditi iz nje.
6. Borovnice i jagode
Borovnice su klimakterične (emituju etilen), a jagode nisu. Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode sa borovnicama zajedno, međutim, ako su obe vrste bobica prezrele, pojedite ih odmah.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU