Многима је за доручак идеално решење каша, али није свака здрава.
Доручак је јако важан, посебно ако желите да коригујете килажу, стога је битно које намирнице бирате за први оброк.
Многима је управо каша идеална за доручак због једноставности припреме и прилагодљивог укуса, али треба имати на уму да није свака каша здрава.
Прочитајте још: Моћно цитрусно воће је стигло: Смршајте уз помоћ МАНДАРИНА
У односу на све остале, укључујући и корнфлекс, зобена каша се показала као најбољи избор, према истраживању које је објављено у часопису "Annals of Nutrition & Metabolism".
Истраживање је обухватило 36 мушкараца и жена који су били подељени у три различите групе: прва је јела зобену кашу за доручак, друга је јела корнфлекс, односно кукурузне пахуљице, а трећа је прескакала доручак и пила само воду.
И прва и друга група уносиле су 350 калорија укупно. Кроз наредна три сата сви учесници су бележили стање ситости, а давали су и узорке крви како би им се пратио ниво шећера у крви. Након тога су сви добили исти ручак који је требало да конзумирају све док се не наједу.
Наиме, према очекиваном научници су закључили да је група људи која је јела зобену кашу била најмање гладна током јутра и поднева, као и то да су појели 31% мање калорија за ручак.
Поред тога, зобена каша се одлично показала и код особа с прекомерном телесном масом, које су конзумирале чак 50% мање калорија током ручка.
С друге стране, испитаници који су доручковали кукурузне пахуљице имали су три сата након доручка исти осећај глади као и испитаници који су само пили воду, а и појели су и једнак број калорија за ручак као и особе из треће групе, које ништа нису доручковале.
Због чега је то тако?
Зобена каша се дуже задржава у желуцу, док корнфлекс, који има висок ниво шећера, узрокује велики пораст глукозе у крви, али и њен брзи и нагли пад.
Ово истраживање само је још једно у низу које потврђује колико је зобена каша корисна посебно за оне који желе да коригују исхрану и смање килажу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ