Сезона прављења воћних џемова увелико је почела
Желите ли да се и сами похвалите разнобојним теглама, чији ћете садржај у сласт јести током зиме, придржавајте се неколико једноставних савета.
За почетак, џем кувајте на јачој ватри како би сачувао арому и корисне састојке воћа. Пену која се ствара током кувања скидајте тек при крају, јер се у њој налазе пектини који су заслужни за фино желирање џема.
Прочитајте још: Како се правилно чува БЕЛИ ЛУК? Ево да ли може да се замрзава
Шећер стављајте тек на пола кувања или при самом крају. Да је џем готов знаћете када неколико капи ставите на тацницу и, када је нагнете, оне не почну да се разливају.
Сипајте га у топле тегле, на које ћете ставити целофан навлажен са спољне стране. Када се џем ушећери, додајте му лимунов сок и кратко га прокувајте. Ако вам се, пак, учини да је превише густ, довољно је да разредите са мало воде и такође кратко прокувате. У џемове направљене од воћа које нема јаку арому (ту, рецимо, спадају дуње и шљиве), можете да додате рум, цимет, лимун...
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ