Sezona pravljenja voćnih džemova uveliko je počela
Želite li da se i sami pohvalite raznobojnim teglama, čiji ćete sadržaj u slast jesti tokom zime, pridržavajte se nekoliko jednostavnih saveta.
Za početak, džem kuvajte na jačoj vatri kako bi sačuvao aromu i korisne sastojke voća. Penu koja se stvara tokom kuvanja skidajte tek pri kraju, jer se u njoj nalaze pektini koji su zaslužni za fino želiranje džema.
Pročitajte još: Kako se pravilno čuva BELI LUK? Evo da li može da se zamrzava
Šećer stavljajte tek na pola kuvanja ili pri samom kraju. Da je džem gotov znaćete kada nekoliko kapi stavite na tacnicu i, kada je nagnete, one ne počnu da se razlivaju.
Sipajte ga u tople tegle, na koje ćete staviti celofan navlažen sa spoljne strane. Kada se džem ušećeri, dodajte mu limunov sok i kratko ga prokuvajte. Ako vam se, pak, učini da je previše gust, dovoljno je da razredite sa malo vode i takođe kratko prokuvate. U džemove napravljene od voća koje nema jaku aromu (tu, recimo, spadaju dunje i šljive), možete da dodate rum, cimet, limun...
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU