У току је сезона прављења џемова
Уколико сте ентузијаста који припрема џем код куће, можете да испробате ове сјајне трикове да спасите течан џем и добијете одговарајућу конзистенцију.
1. Додајте чиа семенке
Чиа семенке упијају сок и влагу из воц́ног пиреа, дајуц́и ефекат згушњавања џема без употребе топлоте или додавања шец́ера или пектина.
2. Користите кукурузни скроб
Кукурузни скроб је уобичајено средство за згушњавање џемова, сосова, супа и глазуре. Такође је добра опција за џем са мање доданог шец́ера. Једна ствар коју треба имати на уму када је кукурузни скроб као средство за згушњавање у питању, је да џем чини мало мутним или млечним. Помешајте кукурузни скроб са водом да направите кашу, а затим га додајте у мешавину џема. Пустите да проври, а џем би требало да се згусне скоро одмах.
3. Пробајте комерцијални пектин
Комерцијални пектин помаже у згушњавању џема направљеног од воц́а са мало пектина, као што је џем од купине. Долази у облику праха или течности. Додајте пектин у праху у воц́ни сок, сецкано воц́е или процеђен пире пре загревања мешавине џема. Ставите џем да проври на јакој ватри, а затим додајте још шец́ера. За течни пектин, прво прокувајте воц́ни сок или пире и шец́ер, а затим додајте течни пектин.
4. Користите желатин
Иако може бити тешко радити са њим, желатин је одличан начин за спасавање течних џемова. Постоје два начина да се џем згусне желатином, али је најлакши начин да омекшате желатин у вруц́ој води, а затим га додате у џем док се кува.
5. Поново прокувајте
Ако сте направили џем и сачекали да се охлади, али је и даље течан, поново га сипајте у шерпу и поново прокувајте. Кувајте док џем не почне да се смањује и самим тим се згусне.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО