Захваљујући биљним влакнима у поврћу овај летњи сложенац је врло заситан и издашан, па можете бити сигурни да нећете посегнути за грицкалицама после ручка.
Да бисмо се добро најели и остали сити дуго, не морамо ни да имамо месо у тањиру нити да проведемо превише времена у кухињи.
Постоји много варијанти летњег сложенца од поврћа за лаган летњи ручак који обилује влакнима, а ако желите рецепт без меса, ово јело ће вам се сигурно допасти. Ипак, водите рачуна – није у питању посни ручак, јер садржи млеко, јаја и качкаваљ.
У сваком случају, брзи и сочни сложенац од поврћа прави се прилично брзо и једноставно, а гарантује заситан оброк после ког нећете ускоро да свраћате до фрижидера.
Запечено поврће са сиром
Састојци:
- 4 кромпира
- 1 главица броколија
- 1 кашичица соли
- 1 главица црног лука
- 1 шаргарепа
- маслиново уље по потреби
- 2 чена белог лука
- 1 црвена паприка
- 2 мале зелене паприке
- чери парадајз
- 4 јајета
- со по укусу
- 5 кашика сунцокретовог уља
- 130 г (1 шоља) брашна
- 400 мл (око 2 шоље) млека
- першун по укусу
- 100 г качкаваља
Припрема
Ољуштите и ситно исецкајте кромпир, па га скувајте у сланој води. Исеците броколи на цветове, добро га оперите, па скувајте и њега у посољеној води док фино не омекне (не сме да се кува дуго, до кључања, како не би изгубио витамине).
Ситно насецкајте црни лук и изрендајте шаргарепу, па их пропржите на мало маслиновог уља. Додајте и изгњечен бели лук, па пржите још 2-3 минута.
Процеђен броколи и кромпир пребаците у подмазану ватросталну посуду, па прелијте издинстаним луком и шаргарепом. Добро промешајте.
Ситно исеците паприке и чери парадајз, па поређајте преко поврћа у посуди за печење.
Умутите јаја са сунцокретовим уљем и зачинима, па додајте мало по мало брашна, све време мутећи како бисте разбили громуљице. Налијте потом млеко и додајте ситно сецкан першун, па добро промешајте. Сипајте ову смесу преко поврћа.
Нарендајте преко свега качкаваљ, па пеците у рерни загрејаној на 180 степени, око 40 минута.
(Еспресо)
БОНУС ВИДЕО