Кремаст и сочан колач са јабукама
Састојци:
За кору:
- 250 г пшеничног брашна
- 50 г шец́ера
- 1/4 кашичице соли
- 1/2 кашичице прашка за пециво
- 90 г путера
- 2 жуманца
За крем:
- 2 беланца
- 80 г шец́ера
- 30 г кукурузног скроба
- прстохват ванилиног шећера
- 400 мл слатке павлаке
За фил:
- 3 јабуке
- 50 г шец́ера
- 1/2 лимуна
Рецепт за кремасти колач са јабукама:
За овај колач прво припремите тесто. Ставите брашно, прашак за пециво, со, шец́ер и хладни путер исечен на коцкице, у блендер. Самељите док се не претвори у мрвичасту масу. Додајте жуманца па поново изблендирајте. Требало би да добијете крупне мрвице које ц́е се спојити ако их стиснете прстима. Ако вам маса изгледа превише сува, додајте 1-2 кашике хладне воде. Ставите 3/4 масе у тепсију и притисните рукама, формирајуц́и дно само око 1 цм. Преостало тесто стављамо у фрижидер и почињемо да правимо фил.
Јабуке исеците, уклоните језгро и ољуштите. Исеците на коцке. Помешајте у шерпи са шец́ером и лимуновим соком. Кувајте, мешајуц́и, на средњој ватри док јабуке не омекшају (али се не распадају) и док течност не испари. Скините са ватре и оставите на страну. Умутите беланца са шец́ером док не постане средње чврсто. У посебној посуди умутите павлаку са ванилом и скробом док да буде глатка.
(Ствар укуса)