Jednostavan trik za pečenje ražanog hleba
Većina danas pokušava da izbegle belo brašno, ne samo zbog kilaže već zbog verovanja da postoje i zdravije varijante brašna. Isprobajte raženi hleb koji će vas oduševiti kada se radi o ukusu.
Potrebno:
oko 500 g ražanog brašna
20 g kvasca
300 ml tople vode
1 kašika šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja
Priprema:
U posudu sipajte toplu vodu, pa dodajte izmrvljeni kvasac i šećer. Lepo promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Prosejte 400 g brašna, pa sipajte ulje i so. Počnite da mesite testo, pa dodajte prestalo brašno i umesite mekano i glatko testo. Testo premažite kašikom ulja, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 15 minuta. Nakon toga premesite testo na pobrašnjenoj površini. Razvucite testo u pravougaonik (vodite računa da krajtevi budu četvrtasti, kako bi se hleb lepo uvio). Urolajte hleb tako da napravite veknu i stavite u pravougaoni kalup koji ste premazali uljem. Neka odstoji još 15 minuta, pa stavite u zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 45 minuta. Koristite ventilator jer će on pomoći da se testo nadođe.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU