Грчка мусака се прави са патлиџаном и сваки залогај се топи у устима
Грчка мусака је у врху гастро фаворита свих туриста, али и за Грке је јело број један. И можда свака грчка породица има неки свој тајни зачин, али је и ви можете спремити на традиционалан начин.
Састојци:
- 3 средње велика патлиџана
- 3 кромпира
- 1 велики лук
- 2 чена белог лука
- 700 г (24,7 оз) млевене говедине
- 3 кашике маслиновог уља
- 2 кашике парадајз пасте
- 260 г (9,2 оз) парадајз соса
- 1 шоља (240 мл) говеђе чорбе или 1/2 шоље (120 мл) црног вина
- 1 ловоров лист
- 1 кашичица соли
- 1/2 кашичице црног бибера
- 1/2 кашичице цимета
- 1 кашичица тимијана
- 1Л (4,2 шоље) млека
- 120 г (4,23 оз) путера
- 120 г (4,23 оз) брашна (1 шоља - 2 кашичице)
- 85 г (3 оз) пармезана
- 1/2 кашичице мушкатног орашчиц́
- а 2 жуманца
- Биљно уље за пржење
Припрема:
1. Припремите поврц́е: патлиџане нарежите на 1 цм дебљине. Посолите и оставите 30 минута. У међувремену огулите кромпир и исеците га.
2. Патлиџане добро оперите и осушите. Пржите патлиџане и кромпир до златне боје. Пребаците на папирни пешкир да бисте се ослободили уља за приступ. За лакшу верзију ставите патлиџане и кромпир у тепсију, покапајте маслиновим уљем и испеците и пожутите.
3. Припремите мешавину меса: загрејте маслиново уље у великом тигању на средњој ватри. Додајте сецкани лук и динстајте 3-4 минута. Додајте изгњечени бели лук и динстајте још 2-3 минута.
4. Додајте месо и кувајте, мешајуц́и, док говедина не буде више ружичаста. И со, бибер, цимет и тимијан, добро промешати. Додајте парадајз пасту и промешајте. Додајте ловоров лист, парадајз сос и добро промешајте. Додајте говеђу чорбу, промешајте и прокувајте. Смањите ватру на ниску и кувајте док се не згусне. Уклоните са ватре и оставите на страну.
5. Припремите бешамел сос: загрејте 1 литар млека. У средњем тигању на лаганој ватри растопите путер, када се путер отопи, додајте брашно и непрестано мутите док не добијете глатку пасту. Постепено додајте топло млеко уз непрестано муц́ење како бисте спречили стварање грудвица. Мутите док сос не постане гладак и густ. Склоните са ватре и додајте прстохват соли, црни бибер, мушкатни орашчиц́, пармезан и жуманца, умутите док не постане глатко.
6. Загрејте рерну на 180Ц (360Ф).
7. Саставити мусаку: у мешавину меса додати 4-5 кашика бешамел соса и промешати. Положите кромпир у посуду за рерну величине 13"Кс8,5" (33Кс22цм), а затим ставите половину патлиџана. Сипајте мешавину меса и равномерно распоредите. Положите преостале патлиџане и прелијте бешамел сосом. Одозго нарендајте пармезан.
8. Пеците 40-50 минута или док не порумени. Извадите из рерне и оставите да се охлади најмање 45 минута пре резања.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ