Мусака може да се направи на много начина
Мусака се код нас обично прави од кромпира и млевеног меса, али пролеће је идеално време да испробате нешто другачије. Пијаце и продавнице су пуне разноврсног поврћа, па ће се љубитељи посебно одушевити овим рецептом. Сезона је тиквица и спанаћа, па је наш предлог да испробате сочну мусаку управо од ове две врсте поврћа. Додајте још сир и парадајз и направићете фантастичан ручак за целу породицу.
Састојци:
- 3 велике тиквице
- 4 парадајза
- италијански зачин
- маслиново уље
- босиљак
- 150 г спанаћа
- 4 кашике рикоте
- 2 чена белог лука
- 200 г моцареле
Припрема:
Исеците тиквице по дужини, па онда ставите у ватросталну посуду и посолите. Оставите неких 10 минута. Исеците парадајз на колутове, па посолите, побиберите и поспите италијанским зачином. Тиквице осушите убрусом, па па поређајте у плех обложен пек папиром. Прелијте маслиновим уље и поспите италијанским зачинима. Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц око 20 минута. Спанаћ ситно исецкајте, па помешајте са рикота сиром. Добро сједините, па додајте млевени бели лук, со, бибер и италијански зачин и добро промешајте. Узмите ватросталну посуду, па по ивици поређајте тиквице тако да пола буде унута, а пола споља. Када покријете ивице ставите их и по средини чиније (погледај слику).Затим премажите смесом од спанаћа (пола количине), па поређајте пола количине парадајза преко. На крају ставите сецкану моцарелу и покријте још једним редом тиквица. Премажите парадајз сос, па затим другу половину смесе са спанаћем и преостали парадајз. Опет поспите сецкану моцарелу и затворите тиквица које вире из чиније. Премажите парадајз сосом и поспите пармезаном. Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц око 30 минута. Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ