Уз мало измењене намирнице, мусака може да буде и посно јело
Свака земља има свој рецепт за мусаку, али основни састојци су млевено месо и кромпир. Грци у ово јело додају и патлиџан, као и бешамел, док Италијани побољшавају укус сиром. Како ускоро почиње Ускршњи пост ми вам доносимо сјајан рецепт за посну мусаку са поврћем. Направите је од кромпира, печурака, тиквица... а прелијте смесом од јогурта и брашна. Поврће можете да изаберете и неко друго.
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 500 г печурака
- 1 црвени лук
- 2 чена белог лука
- 1 црвена паприка
- 2 тиквице
- 200 мл парадајз соса
- 2 кашичице оригана
- 1 кашичица босиљка
- 2 кашике маслиновог уља
- 500 мл посног јогурта
- 2 кашике брашна
Рецепт за посну мусаку са поврћем:
Испржите поврће
У тигању загрејте мало маслиновог уља, па пропржите ситно сецкани црни или љубичасти лук. Када он омекша додајте и млевени бели. Затим додајте сецкану паприку, печурке и тиквице, и пржите док све поврће не омекша. Посолите, побиберите, поспите ориганом и босиљком, па све лепо промешајте. Сипајте парадајз сос и оставите на шпорету још 15 минута.
Спремите прелив
Умутите јогурт са брашном и мешајте све док не разбијете све грудвице. Оставите са стране.
Направите муску
На дно ватростанле посуде поређајте кромпир исечен на колутове, па сипајте смесу са поврћем. Преко поређајте још један слој кромпира, па иде преостало поврћем. На крају поређајте још један слој кромпира и преко сипајте јогурт са брашном.
Пеците мусаку
Пеците мусаку у загрејаној рерни на 200°Ц око 45-50 минута.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ