Осим што ће ово лето бити прелепо, она је такође и здраво
Сигурно га памтите као нешто ужасно што су вас мама и бака терале да једете кад сте били мали јер је здраво. А управо тако многи стекну мишљење да оно што је здраво мора и да буде безукусно. Покушајте са овим јелом како бисте се разуверили.
Причитајте још: Венера улази у Близанце 23. ЈУНА и остаје до 18 ЈУЛА: Које ће све промене донети?
Кељ је добар за детоксикацију и богат је гвожђем и калцијумом. Нова истраживања су показала да кељ може да потпуно детоксикује организам и да регулише опште стање организма јер допире чак до ДНК. За то је задужен изотоицијанат, који настаје из молекула кеља. Кељ има у себи више гвожђа по калорији него говедина, а више калцијума по калорији него млеко и лакше се апсорбује у оргнизму од млечних производа. Богат је влакнима и садржи омега-3 и 6 масне киселине.
Поред свих ових здравих погодности, изузетно је укусан у храни. Испробајте овај рецепт.
Потребни састојци:
кељ - 1 главица, са што више тамно зелених листова
бели лук - 2 - 3 чена, ситно исецкан
сок од лимуна - 1 ком, већи
екстра девичанско маслиново уље
морска со
Начин припреме:
Спољашње листове кеља добро опрати под млазом воде, одсећи дршку целом дужином листа и исећи на траке. Остатак главице исећи на четвртине, одстранити корен па и њих исто нарезати. Ставити исечен кељ у лонац са проврелом водом и кувати га 10 минута. Изручити у цедиљку и оставити да се добро оцеди. Преручити кељ из цедиљке у одговарајућу посуду, посолити, прелити екстра девичанским или сусамовим уљем и лимуновим соком или соја сосом. Посути сецканим белим луком и добро промешати. Сервирати као салату или прилог месу. Идеална за освежење у врелим данима. Уживајте!
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ