Џем од мешаног воћа може да буде сјајна посластица
Многи кажу да је џем од мешаног воћа најукуснијиЧ. Три сорте шљива (тамна џанарика, пожегача/маџарка/читловка и чачанка), три сорте бресака (нектарине и 2 врсте виноградарских – беле и жуте) и крушке представљају главне састојке. Остатак воћа је по избору или једноставно можете повећати количине горе поменутог воћа.
Прочитајте још: Сјајна идеја за доручак или вечеру: Хрскави и неодољиви троуглићи са месом (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Такође, није обавезно да користите по 3 сорте истог воћа.За џем од мешаног воћа может користити воће које желите. Само препоручујемо овакве комбинације – више сорти истог воћа. Количину шећера прилагодите укусу. И сами знате да шећер има дејство конзерванса.Већа количина шећера ће боље очувати џем уколико немате времена да га мало дуже кувате.
Састојци:
- 1 кг очишћене шљиве
- 1 кг очишћене брескве
- 500 г очишћене крушке
- 500 г воће по избору (јабука, грожђе, шумске јагоде, парадајз…)
- 600 г шећер
Прочитајте још: Укусан и ароматичан начин припреме зимнице: Зачините КИСЕЛЕ КАСТРАВЧИЋЕ најбољом комбинацијом биљака
Припрема:
Воће исецкајте на комаде жељене величине. Поспите га шећером и измешајте.Воће и шећер могу да одстоје неколико, али није обавезно.Џем од мешаног воћа можете одмах кувати. Препоручујем да га кувате на нижој температури. Џем је готов (као и сваки други) када варјача оставља видљив траг на дну шерпе. Дужина кувања џема од мешаног воћа зависи од више фактора (од тога колико је воће сочне, од величине шерпе, од врсте воћа).
Џем сипајте у стрилисане тегле и затворите металним поклопцима. Ставите га у дунст или пастеризујте онако како то иначе радите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ