Džem od mešanog voća može da bude sjajna poslastica
Mnogi kažu da je džem od mešanog voća najukusnijiČ. Tri sorte šljiva (tamna džanarika, požegača/madžarka/čitlovka i čačanka), tri sorte bresaka (nektarine i 2 vrste vinogradarskih – bele i žute) i kruške predstavljaju glavne sastojke. Ostatak voća je po izboru ili jednostavno možete povećati količine gore pomenutog voća.
Pročitajte još: Sjajna ideja za doručak ili večeru: Hrskavi i neodoljivi trouglići sa mesom (RECEPT/VIDEO)
Takođe, nije obavezno da koristite po 3 sorte istog voća.Za džem od mešanog voća možet koristiti voće koje želite. Samo preporučujemo ovakve kombinacije – više sorti istog voća. Količinu šećera prilagodite ukusu. I sami znate da šećer ima dejstvo konzervansa.Veća količina šećera će bolje očuvati džem ukoliko nemate vremena da ga malo duže kuvate.
Sastojci:
- 1 kg očišćene šljive
- 1 kg očišćene breskve
- 500 g očišćene kruške
- 500 g voće po izboru (jabuka, grožđe, šumske jagode, paradajz…)
- 600 g šećer
Pročitajte još: Ukusan i aromatičan način pripreme zimnice: Začinite KISELE KASTRAVČIĆE najboljom kombinacijom biljaka
Priprema:
Voće iseckajte na komade željene veličine. Pospite ga šećerom i izmešajte.Voće i šećer mogu da odstoje nekoliko, ali nije obavezno.Džem od mešanog voća možete odmah kuvati. Preporučujem da ga kuvate na nižoj temperaturi. Džem je gotov (kao i svaki drugi) kada varjača ostavlja vidljiv trag na dnu šerpe. Dužina kuvanja džema od mešanog voća zavisi od više faktora (od toga koliko je voće sočne, od veličine šerpe, od vrste voća).
Džem sipajte u strilisane tegle i zatvorite metalnim poklopcima. Stavite ga u dunst ili pasterizujte onako kako to inače radite.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU