Направите домаћи пекмез од кајсија по провереном старинском рецепту наших бака
Нема ништа лепше него када на палачинке намажете домаћи пекмез од кајсија. Незаоболазан је за доручак, а по овом старинском рецепту наших бака биће укусан, а што је најбоље нема конзерванса ни других вештачких додатака.
Састојци:
3 кг кајсија
1 кг шећера
Припрема:
Кајсије опрати, повадити коштице и одстранити нечистоће. Узети једну већу шерпу или лонац. Ређати ред исецканих кајсија па ред шећера док не утрошите сав материјал. Поклопити и оставити преко ноћи да одстоји. Најбоље радити предвече или увече. Сутрадан промешати и ставити на јачу ватру док не проври. Кад проври смањити мало ватру па кувати сат времена од времена кад је проврило уз повремено мешање, с тим што ћете задњих 10 минута кувања мало више мешати како не би загорело. Пред крај кувања припремите стерисилане тегле које су још увек топле. Сваку теглу напуните до врха. Вреле тегле затворити па окренути наопако. Или вратити у рерну на 100 степени и оставити тако док се не ухвати блага корица на пекмезу. Када се потпуно охладе (ако сте их запекли) стављати целофан, чисте поклопце и одлагати у оставу или већ предвидјено место за пекмез. Ако сте их окренули онда за 5 – 10 минута вратите у нормални положај и када се охладе ставите на тамно и суво место.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ