Свеже исцеђен сок од кајсија, без конзерванса и додатка шећера, изузетно је здрав напитак.
Осим што освежава, веома је делотворан као лек код грознице и кожних болести. Препоручује се, између осталог, код појаве екцема или опекотина.
Кајсије су такође добар извор биљних влакана, захваљујући целулози и пектинима служе као благи лаксатив, а њихово конзумирање пре главног оброка позитивно утиче на процес варења. Због високог садржаја гвожђа препоручују се и анемичним особама, јер повећава ниво хемоглобина.
Прочитајте још: На територији Србије, још од сеобе Словена: Подмлађује и СПРЕЧАВА РАК - њено величанство КРУШКА
Од семена кајсије прави се квалитетно јестиво уље. Због засићености протеинима и есенцијалним масним киселинама, семе кајсије користи се и у козметичкој индустрији. Служи за прављање препарата намењених сувој, старијој и избораној кожи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ