Oglas
· · Komentari: 0

NAJLEPŠI DOMAĆI AJVAR: Provereni recept koji nema konkurenciju

Priprema zimnice ne može da prođe bez njega

1724415309_73b28af23b50ecb3da65aa1cb6d0593f6eb5fd87.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Ako bilo koga sa ovih prostora pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar. Svaka domaćica ima svoju verziju ajvara. Neko voli blagi, neko začinjeni, neko dodaje netradicionalne začine, dok neko voli minimalizam i tradiciju.

Ipak, da biste pripremili dobar ajvar potrebno je da znate „male tajne“ uz koji će biti savršeno ukusan.

Ajvar se pravi od čiste paprike, a vreme prženja ajvara zavisi od nekoliko faktora: količine paprike, jačine vatre, vrsta paprike i količine vode u njima.

Zato je važno da se paprike dobro ocede pre spremanja.

Sastojci:

5 kg paprika
250ml ulja
1 kašika soli
1 kašika vinskog sirćeta

Ako hoćete pikantno ljut ajvar na 25 kg paprika dodajte 1 kg ljutih paprika.

Priprema:

Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Dobro ih ispecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste završili sa pečenjem, ogulite paprike i dobro očistite semenke. Ostavite da se preko noći ocede.

Sledeći dan paprike sameljete na mašini za mlevenje. Kad ste završili sa mlevenjem paprika, nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje.

Šerpu sa paprikama stavite na vatru i mešajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje. Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednjoj, ne na jakoj vatri, oko dvadesetak minuta.

Onda sipajte zagrejano ulje na paprike i svo vreme mešajte na srednjoj vatri. Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa. Ajvar je gotov tada kada prođete kašikom po sredini i vidite dobro dno šerpe.

Pola sata pre kraj prženja stavite tegle u rernu na 100 stepeni Celzijusa. Pred sam kraj prženja dodajte so i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle.

Zatvorite dobro tegle i vratite u relnu na 75 stepeni Celzijusa jos jedan sat. Ostavite tegle u zatvorenu rernu dok se sasvim ne ohlade.

(Krstarica)

 

BONUS VIDEO

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas