Идеално за породични недељни ручак
Медаљоне обично правити од искоштеног врата или филеа, зависно које од та два имате. Које год да имате од ова два нећете погрешити припремом на овај начин.
Састојци – количина за 4-5 особа, а ви се водите мером која вама одговара:
1 – 1,2кг искоштеног врата или филеа
1 главица црног лука
4 пуне кашике ајвара
100 мл парадајз сока
1 кашичица сенфа
со и бибер, суви зачин
першунов лист, бели лук у гранулама, црвена млевена паприка
200 мл супе, размућене коцке или чак воде ако ништа од тога нема
брашно да се медаљони уваљају
уље за пржење, 100 мл
Припрема:
Месо опрати и ако има неких жилица одстранити их.
Исећи затим месо у медаљоне које неколко пута лупите чекићем за месо.
Посолити и побиберити са обе стране.
Фото: Схуттерстоцк
Загрејати уље, не на најјаче, један степен мање.
Уваљати сваки медаљон у брашно и ставити на врело уље да се пржи.
Пржити са обе стране док не порумене па извадити на тањир.
У исто уље додати ситно исецкан црни лук, сипнути мало воде па лук продинстати док не омекша.
Склонити са ватре па додати ајвар и парадајз сок, а затим и зачине.
Мало соли, бибера би требало мало више, ал ставите по свом укусу, кашичица црвене млевене паприке, першунов лист, на врх кашичице белог лука у гранулама ( ако немате може и свеж ал га продинстајте са црним луком), сенф.
Вратите на ватру да проври, промешајте па успите 100 мл супе.
Штапним миксером мало уједначите смесу, ако је потребно ( ко не воли лук нека тако све уситни ).
Додајте остатак супе па вратите месо. Лепо га послажите, смањите ватру на лагану и оставите да проври.
Пазите да вам не покипи, будите уз јело које правите.
Када проври видите да ли је прејако, па ако је потребно смањите, треба да крчка лагано.
Време крчкања зависи од врсте меса и његове старости.
Мени је требало неких сат времена, али опет, некада ми треба и два, видећете када будете уболи месо колико је времена потребно.
Повремено погледајте количину те чорбице у којој се све кува. Не сме да вам нестане него некако увек да буде на нешто мало више од половине медаљона, оптимално би било да прекрије. Кувајте полу поклопљено. Повремено доливајте воде, ако је потребно.
Када је месо скоро готово оставите да вишак воде испари и да се сафт згусне. За то ће вам требати 15 минута па рачунајте на то време у току кувања.
Готово је када је месо мекано, а сафт личи на редји сос.
Ја сам послужила уз кувано печену паленту у коцке, то је ово што видите иза, на тањиру.
Пријатно.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ