ГРЧКИ православни монаси имају одличне рецепте које можемо искористити за посну славску трпезу, али и за сваки дан.
Кромпири спремљени на овај начин су меки и сочини и врло брзо се спремају. уз прилог можете додати неку салату. Потребно је доста зачина који ће му дати посебан укус и мирис.
Потребни састојци:
1 кг кромпира
150-200 мл доброг маслиновог уља
1-2 лимуна (свеже цеђен сок)
5-6 чена белог лука сечен на три дела
4-5 листа ловора сваки сецкан на четвртину
оригано, со, бибер
Начин припреме:
Потребно је да прво загрејте рерну на 250 °Ц. Затим добро оперите, очистите е и исеците кромпир на кришке, па га поређајте у плех. Важно је да знате да кромпир не сме да бити један преко другог.
Битно је да прво прокувате воду (биће довољно мало више од једне чаше). У води је потребно растворити со. Додајте соли доста, али гледајте да не претерујете. Прокуваном водом прелијте кромпир који сте поређали у тепсију. Додајте уље, поспите кромпир ориганом, ставите бели лук, ловор и бибер. Сок од лимуна се не додаје на почетку јер ће се од њега кромпир стврднути.
Убаците кромпир у загрејану рерну на 250 °Ц. Чим кромпир крене да румени тј. чим добије боју и испари сва вода тј. остане само уље, смањите температуру на 200°Ц и пеците све док кромпир не омекша, укупно око 50 минута, све зависи од рерне и кромпира.
Пред сам крај печења, прелијте кромпир соком од лимуна и оставите још мало да се пече.
(Опанак)
БОНУС ВИДЕО: