GRČKI pravoslavni monasi imaju odlične recepte koje možemo iskoristiti za posnu slavsku trpezu, ali i za svaki dan.
Krompiri spremljeni na ovaj način su meki i sočini i vrlo brzo se spremaju. uz prilog možete dodati neku salatu. Potrebno je dosta začina koji će mu dati poseban ukus i miris.
Potrebni sastojci:
1 kg krompira
150-200 ml dobrog maslinovog ulja
1-2 limuna (sveže ceđen sok)
5-6 čena belog luka sečen na tri dela
4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
origano, so, biber
Način pripreme:
Potrebno je da prvo zagrejte rernu na 250 °C. Zatim dobro operite, očistite e i isecite krompir na kriške, pa ga poređajte u pleh. Važno je da znate da krompir ne sme da biti jedan preko drugog.
Bitno je da prvo prokuvate vodu (biće dovoljno malo više od jedne čaše). U vodi je potrebno rastvoriti so. Dodajte soli dosta, ali gledajte da ne preterujete. Prokuvanom vodom prelijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna se ne dodaje na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.
Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.
Pred sam kraj pečenja, prelijte krompir sokom od limuna i ostavite još malo da se peče.
(Opanak)
BONUS VIDEO: