Пастрмајлијаје традиционално македонско јело које се прави од теста, а пуни се димљеним свињским месом
Некада се правила од јагњетине или овчетине, а данас можете да користите месо по избору. У ресторанима постоје разне варијације овог јела са додацима тврдог сира, печурака или сланине, а за овај специјалитет се такође користе маст, јаје и љута папричица. Али ако нисте љубитељ пикантне хране папричицу слодбодно избаците.
Састојци:
- 1 кг брасно
- 400 мл топле воде
- 1 квасац
- 2 кашичице соли
- 2 кашичице шећера
- За фил:
- 1 кг димљеног свињског меса
- оригано
- свињска маст
- јаја
Припрема:
У посуди помешајте топлу воду и измрвљени квасац са шећером. Оставите да се активира 10 минута, па додајте просејано брашно и со. Умесите тесто, па покријте провидном фолијом и оставите да надође неких пола сата. Месо исеците на коцкице, посолите и побиберите, па поспите ориганом и мало науљите. Тесто поделите на 8 делова и обликујте лоптице. Сваку лоптицу развуците у овалан облик и направите мало удубљење у средини. Сипајте фил од меса у средину и ставите преко по кашику масти. Пеците их у загрејаној рерни на 250°Ц око 5-7 минута, а онда смањите на 200°Ц и пеците још 10 минута. Затим премажите умућеним јајима и вратите на још пар минута. Јаје није обавезно. Када се пастрмајлија испече премажите крајеве машћу и покријте убрусом како би омекшали.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ