Oglas
· · Komentari: 0

Kako se sprema PASTRMAJLIJA? Tradicionalno makedonsko jelo sa dimljenim mesom

Pastrmajlijaje tradicionalno makedonsko jelo koje se pravi od testa, a puni se dimljenim svinjskim mesom

1685460123_shutterstock_2180041673.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nekada se pravila od jagnjetine ili ovčetine, a danas možete da koristite meso po izboru. U restoranima postoje razne varijacije ovog jela sa dodacima tvrdog sira, pečuraka ili slanine, a za ovaj specijalitet se takođe koriste mast, jaje i ljuta papričica. Ali ako niste ljubitelj pikantne hrane papričicu slodbodno izbacite. 

Sastojci:

  • 1 kg brasno
  • 400 ml tople vode
  • 1 kvasac
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • Za fil: 
  • 1 kg dimljenog svinjskog mesa
  • origano 
  • svinjska mast 
  • jaja 

Priprema:

U posudi pomešajte toplu vodu i izmrvljeni kvasac sa šećerom. Ostavite da se aktivira 10 minuta, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih pola sata. Meso isecite na kockice, posolite i pobiberite, pa pospite origanom i malo nauljite. Testo podelite na 8 delova i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvucite u ovalan oblik i napravite malo udubljenje u sredini. Sipajte fil od mesa u sredinu i stavite preko po kašiku masti. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 250°C oko 5-7 minuta, a onda smanjite na 200°C i pecite još 10 minuta. Zatim premažite umućenim jajima i vratite na još par minuta. Jaje nije obavezno. Kada se pastrmajlija ispeče premažite krajeve mašću i pokrijte ubrusom kako bi omekšali.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas