Бешамел спада у 5 класичних сосова у француској кухињи, а прави се од пропрженог брашна и млека.
Посебан шмек му даје зачин као што је мускатни орашчић. Можда вам делује да се бешамел сос лако прави, али постоје трикови који ће га учинити савршеним. Брашно које се пржи на истопљеном путер се меша варјачом, а када сипате млеко почните да користите жицу. Ово ће смањити грудвице, а постоји и још један супер трик за сос без грудвица. Када се брашно испржи, искључите шпорерт, па постепено сипајте млеко и онда поново укључите шпорет. Ово је сјајан савет и ради 100%.
Састојци:
- 80 г путера
- 95 г брашна
- 1 л млека
- со, бибер, мускатни оршачић
Припрема:
У шерпи истопите путер, па додајте брашно. Мешајте и пржите док не добије златну боју. Затим искључите шпорет и крените да постепено сипате млеко. Када сипате прву количину добро промешајте да се брашно и млеко сједине (водите рачуна да је шпорет и даље искључен). Затим сипајте и преостало млеко и добро промешајте. Након тога укључите шпорет на средњу темепратуру и посолите, побиберите, па поспите мускатним орашчићем. Мешајте варјачом све време, а када крене да се згушњава, узмите жицу. Наставите да мешате док се скроз не згусне.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ