Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈУГОСЛОВЕНСКИ РЕЦЕПТ ЗА САРМУ: Додајте један састојак и уживаћете су савршеном укусу

Испробајте рецепт из 1952. године

1732891555_Foto-Shutterstock-sarma.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Сарма је једно од незаобилазних јела када је реч о српској кухињи у посебним приликама – славе, свадбе и друга велика славља тешко је замислити без сармица на столу.

Обично се праве од млевеног меса и киселог купуса, али су и те како популарне и посне сарме. У сваком случају, реч је о јелу које је обожавано и важан део наше традиције, а свако има свој јединствен рецепт који се преноси с колена на колено.

За један чујемо веома ретко, а у прошлости је био популаран, а то су сармице са јајетом које се користи да повеже смесу за надев.

Хрватски портал 24сата.хр пронашао је пре неколико година у „Књизи за сваку жену“, коју је објавила Хрватска сељачка штампарија, рецепт из 1952. године у ком се наводи јаје као један од састојака за фил.

Овај несвакидашњи рецепт који заиста вреди пробати преносимо у целини.

Састојци:

3 главице киселог купуса

Фил за сарму:

1/2 кг исецкане говедине
1/2 кг исецкане свињетине
4 велике кашике суве сланине исецкане на ситне коцке
2 велике кашике масти
1 главица ситно исецканог лука (треба жуто испећи)
1 цело јаје
1 велика кашика соли
1/2 велике кашике бибера
6 великих кашика пиринча

За запршку:

5 великих кашика масти
3 велике кашике брашна
1 велика кашика паприке
2 до 3 литра супе од сувог меса или воде
исецкани кисели купус
2 велике кашике соли

Припрема:

Све што је набројано под „фил за сарму“ треба у посуди добро измешати. Од сваке главице киселог купуса листови се скину и мало исеку ребра, да буду тања, а да се не оштети лист.

Стави лист киселог купуса на длан, а на лист једну кашику надева. Са оне стране руке гдје је мали прст сложи крај листа. Онај крај листа који је најближи зглобу, узми и замотај. Преостаје још један крај који није замотан. Тај утисни прстима.

Направи запршку, залиј је водом или супом, додај исецкани купус, посоли, прокувај, поређај сарме преко купуса, покриј посуду и кувај полагано 3 до 4 сата. Ако је купус превише киселог укуса, стави 1 до 2 коцке шећера, а ако имаш сурутке, додај је уместо воде.

(Глоссy)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas