Испробајте рецепт из 1952. године
Сарма је једно од незаобилазних јела када је реч о српској кухињи у посебним приликама – славе, свадбе и друга велика славља тешко је замислити без сармица на столу.
Обично се праве од млевеног меса и киселог купуса, али су и те како популарне и посне сарме. У сваком случају, реч је о јелу које је обожавано и важан део наше традиције, а свако има свој јединствен рецепт који се преноси с колена на колено.
За један чујемо веома ретко, а у прошлости је био популаран, а то су сармице са јајетом које се користи да повеже смесу за надев.
Хрватски портал 24сата.хр пронашао је пре неколико година у „Књизи за сваку жену“, коју је објавила Хрватска сељачка штампарија, рецепт из 1952. године у ком се наводи јаје као један од састојака за фил.
Овај несвакидашњи рецепт који заиста вреди пробати преносимо у целини.
Састојци:
3 главице киселог купуса
Фил за сарму:
1/2 кг исецкане говедине
1/2 кг исецкане свињетине
4 велике кашике суве сланине исецкане на ситне коцке
2 велике кашике масти
1 главица ситно исецканог лука (треба жуто испећи)
1 цело јаје
1 велика кашика соли
1/2 велике кашике бибера
6 великих кашика пиринча
За запршку:
5 великих кашика масти
3 велике кашике брашна
1 велика кашика паприке
2 до 3 литра супе од сувог меса или воде
исецкани кисели купус
2 велике кашике соли
Припрема:
Све што је набројано под „фил за сарму“ треба у посуди добро измешати. Од сваке главице киселог купуса листови се скину и мало исеку ребра, да буду тања, а да се не оштети лист.
Стави лист киселог купуса на длан, а на лист једну кашику надева. Са оне стране руке гдје је мали прст сложи крај листа. Онај крај листа који је најближи зглобу, узми и замотај. Преостаје још један крај који није замотан. Тај утисни прстима.
Направи запршку, залиј је водом или супом, додај исецкани купус, посоли, прокувај, поређај сарме преко купуса, покриј посуду и кувај полагано 3 до 4 сата. Ако је купус превише киселог укуса, стави 1 до 2 коцке шећера, а ако имаш сурутке, додај је уместо воде.
(Глоссy)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ