Моћан природан ЛЕК, помаже код хипертензије, снижава ниво холестерола, помаже у мршављењу!
Сусамова паста или Тахини, тек однедавно је постала позната на нашем поднебљу. Потиче из арапских земаља, одакле се проширио на Индију, Кореју и Јапан.
Прочитајте јос: Добро јутро! Ево чиме можете баш данас ЗАМЕНИТИ КОФЕИН
Осим што има богат, путераст укус и текстуру, њена примена у кулинарству је широка као и бенефити за здравље.
Може се користити за многе посластице, колаче и торте, као и у припреми хумуса, а здравији је од кикирики путера јер готово да није уопште сладак.
Фото: Пеxелс
Обзиром да обилује витаминима, минералима и аминокиселинама, има вишеструку предност за организам уколико га уврстите у своју исхрану:
Нормализује крвни притисак
У саставу пасте налазе се бројни антиоксиданти, калијум и биљни лигнани, који добриносе снижавању крвног притиска.
Смањује ниво лошег холестерола
Уз помоћ фитостерола (бета-ситостерола) у пасти, холестерол се држи под контрлом.
Помаже у мршављењу
Садржи искључиво здраве масти, и због велике количине протеина дуго ћете бити сити, па је ова паста одличан савезник у скидању килограма.
Његови остали бенефити су: Стимулише рад можданих ћелија, побољшава памћење и концентрацију, због присуства мангана, калијума и омега-3 масних киселина. Побољшава стање коже, и уклања акне уз пмоћ велике количине цинка.
Побољшава потенцију, и овог пута цинк игра кључну улогу, приликом чега се повећава либидо и стимулише се природна производња тестостерона.
Препоручује се женама у менопаузи, јер се природним фитоестрогенима у пасти регулише рад хормона, и смањује ризик од настанка рака дојке и јајника.
Јача нервни систем, коме су потребни витамини групе Б да би нормално функционисао, а којих је пуно у сусамовој пасти.
Прочитајте још: Воће које ће вам помоћи да ОЈАЧАТЕ имунитет: Сачувајте ЗДРАВЉЕ током сезоне прехлада и вируса
Постоји много рецепата, ово је један од трационалних:
Потребно је само 2 састојка
-семенке сусама
-маслиново уље
-1 до 2 кашичице лимуновог сока
-морска со
Припрема:
-200г сусама пржите на сувом тигању пар минута, док не добије златкасту боју, стално мешајући.
Затим га самељите у блендеру са 2-3 кашичице маслиновог уља. По жељи, пасти можете додати и 1-2кашичице лимуновог сока и морску со, а такође и какао, мед, ванилу или чоколаду.
Употреба:
Најбоље је узимати 3 кашике дневно, по могућству у првој половини дана, када се метаболички процеси у организму убрзавају, а храна се лакше апсорбује.
Пасту чувајте у фрижидеру у затвореној посуди, а пре употребе промешајте.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ