Humus sa susamom predstavlja savršen dodatak raznim slanim delicijama, od sendviča, preko krekera i tosta, a evo i kako se pravi.
Humus predstavlja tradicionalni istočnjački umak koji je u poslednjih nekoliko godina postao popularan svuda u svetu. Osnova svakog recepta su leblebije, a varijacija na temu zaista ima bezbroj.
Humus je naročito popularan u veganskoj kuhinji. Mi smo se danas odlučili za onaj sa susamom, a kako se pravi, saznaćete u nastavku.
Humus sa susamom
Priprema leblebija
1/2 šolje suvih leblebija (120 g) prethodno potopljenih u vodi preko noći (oko 8 sati)
1,5 šolja vode
1/2 kašičice sode bikarbone
Ostali sastojci
3 kašike susama
4 kašičice maslinovog ulja
1 kašičica belog luka u prahu ili 4 iseckana čena belog luka
2 kašičice soka od limuna
1 kašičica kurkume
so i biber po ukusu
suvi peršun, crvena slatka paprika
Pročitajte još: Najjednostavniji recept za KROMPIR PAPRIKAŠ: Spremite brz i zdrav ručak (FOTO/VIDEO)
Način pripreme
1. Dobro isperite leblebije koje ste prethodno potopili u vodu.
2. Dobro procedite i sipajte u šerpu. Prelijte s 1,5 šoljom vode.
3. U vodu dodajte pola kašičice soli, prstohvat sode bikarbone i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15. minuta.
4. Viljuškom proverite jesu li leblebije skuvane. Trebalo bi da budu toliko mekane, da se lako gnječe.
5. Dok se leblebije kuvaju, sipajte susam u nepodmazan tiganj i pržite ga neprestano mešajući dok se dobiju zlatnu boju. Ostavite sa strane da se ohlade.
6. U blender sipajte ohlađeni susam i izblendajte dok ne dobijete finu strukturu.
7. Dodajte beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, so, biber i crvenu papriku i ponovo izblendajte.
8. U smesu zatim dodajte leblebije i blendajte dok ne dobijete gustu smesu.
9. Izvadite humus iz procesora i prespite u činiju. Dodajte peršunov list i po potrebi začinite. Vaš humus je spreman!