Свако ко је био у Турској сигурно је пробао овај специјалитет који се може видети на сваком кораку. То је нешто између палачинке и пице.
Могу се филовати спанаћем и сиром. Ово је прилагођен рецепт кућној варијанти, али нимало укусом не заостаје за оригиналом.
Прочитајте још: Посна и укусна грицкалица: Ребарца од КУКУРУЗА (ВИДЕО/РЕЦЕПТ)
Састојци
- 500 г меког брашна
- 10 г свежег квасца
- мало соли
- 2 кашике маслиновог уља
- 250-300 мл млаке воде
- Надев :
- 300 г свежег спанаћа
- 2 главице младог црног лука
- 1 кашика маслиновог уља
- 200 г сира
- по укусу соли и бибера
Припрема
Припремите надев од спанаћа. Опрати спанаћ и бланширати га у сланој води, оцедити и насецкати. У дубљој посуди помешати спанаћ са сиром и осталим састојцима док се не добије компактна смеса.
Помешати брашно, со и квасац. Додати маслиново уље и 250 мл воде. Све добро промешати док се сви састојци не сједине. Ставити тесто на побрашњену површину и месити 5- 10 минута рукама уз додавање воде по потреби. Поделити тесто на 4-6 дела, у зависности од величине тигања.
Ставити их на плех, покрити влажном крпом и оставити на топлом месту 30 минута да тесто нарасте.
На побрашњеној подлози сваки део оклагијом развити у круг да тесто буде танко али и да се не провиди.
На једну страну развијеног теста ставити надев од спанаћа,пребацити супротну страну теста и нежно прстима по ивици утапкати да не би исцурео надев.
Премазати једну страну гозлеме уљем и пећи у тигању на умереној температури док не добије златно-жуту боју.
Окренути гозлему, премазати је уљем и пећи другу страну док не порумени и постане хрскава.
Печене гозлеме исећи на четвртине и сервирати их топле са кришкама лимуна.
Овде можете видети како то раде у Турској.
Тесто можете направити и без квасца. али ми волимо да се мало осећа дебљина теста а и лакше је за развлачење јуфке.Ко има пица пекач, може гозлеме пећи у њему.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ