Svako ko je bio u Turskoj sigurno je probao ovaj specijalitet koji se može videti na svakom koraku. To je nešto izmedju palačinke i pice.
Mogu se filovati spanaćem i sirom. Ovo je prilagodjen recept kućnoj varijanti, ali nimalo ukusom ne zaostaje za originalom.
Pročitajte još: Posna i ukusna grickalica: Rebarca od KUKURUZA (VIDEO/RECEPT)
Sastojci
- 500 g mekog brašna
- 10 g svežeg kvasca
- malo soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 250-300 ml mlake vode
- Nadev :
- 300 g svežeg spanaća
- 2 glavice mladog crnog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 g sira
- po ukusu soli i bibera
Priprema
Pripremite nadev od spanaća. Oprati spanać i blanširati ga u slanoj vodi, ocediti i naseckati. U dubljoj posudi pomešati spanać sa sirom i ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smesa.
Pomešati brašno, so i kvasac. Dodati maslinovo ulje i 250 ml vode. Sve dobro promešati dok se svi sastojci ne sjedine. Staviti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti 5- 10 minuta rukama uz dodavanje vode po potrebi. Podeliti testo na 4-6 dela, u zavisnosti od veličine tiganja.
Staviti ih na pleh, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo naraste.
Na pobrašnjenoj podlozi svaki deo oklagijom razviti u krug da testo bude tanko ali i da se ne providi.
Na jednu stranu razvijenog testa staviti nadev od spanaća,prebaciti suprotnu stranu testa i nežno prstima po ivici utapkati da ne bi iscureo nadev.
Premazati jednu stranu gozleme uljem i peći u tiganju na umerenoj temperaturi dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Okrenuti gozlemu, premazati je uljem i peći drugu stranu dok ne porumeni i postane hrskava.
Pečene gozleme iseći na četvrtine i servirati ih tople sa kriškama limuna.
Ovde možete videti kako to rade u Turskoj.
Testo možete napraviti i bez kvasca. ali mi volimo da se malo oseća debljina testa a i lakše je za razvlačenje jufke.Ko ima pica pekač, može gozleme peći u njemu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU