Једноставан домаћи слани карамел сос преливен по врху, али и уливен у кремасти фил за колаче од сира, чини савршену посластицу.
Комплементарна комбинација слатког и сланог је идеална комбинација у којој ће свако уживати.
Рецепт за чизкејк са карамелом
Састојци:
- 2/3 шоље сланог карамел соса
- 250г кекса или крекера
- 110 г путера
- 400 мл шлага
- 250г крем сира
- 40 г шећера у праху
- морска со за украшавање
Прочитајте још: КОЦКИЦЕ ОД ЂУМБИРА: Сочни и мирисни, колачи који ће зачинити сваку трпезу
Припрема:
Здробите кекс помоћу процесора за храну или кесе и тешког предмета попут оклагије. Ставите мрвице у малу посуду за мешање.
Отопите путер у микроталасној пећници или користећи малу шерпу на врху шпорета. Прелијте отопљени путер преко мрвица и дрвеном кашиком или гуменом лопатицом сједините састојке.
Требало би да изгледа као мокри песак. Сипајте мрвице у обложен плех за торту. Користите полеђину кашике да га сабијете у равномеран слој. Ставите калуп за торту у фрижидер да се подлога стегне док правимо фил за торту.
У посуду за мешање средње величине сипајте густу павлаку за шлаг. Ручним миксером умутите крему док не постану мекани врхови. Оставите посуду на страну.
У већу посуду за мешање додајте крем сир, шећер у праху и ⅓ шоље сланог карамел соса. Ручним миксером сједините састојке док не буду глатки. Сипајте шлаг у чинију са смесом за чизкејк и преклопите састојке док се добро не сједине.
Извадите калуп за торту из фрижидера, а подлогу прелијте филом за торту. Користите лопатицу да загладите врх колача од сира и вратите га у фрижидер на најмање 6 сати или преко ноћи да се стегне.
Након 6 сати извадите торту од сира из фрижидера и извадите је из калупа за торте (помоћу калупа за торте са опругом, овај задатак је много лакши). Прелијте преко ⅓ шоље сланог карамел соса и распоредите га до ивица помоћу шпатуле. Поспите љускаву морску со око ивице колача од сира и вратите у фрижидер на најмање 2 сата или док не будете спремни да послужите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ