Југословени су је чували за посебне моменте и може се рећи да је ово права слатка бомба за оне који су зависни од слаткиша!
Ова слојевита посластица од лешника и чоколаде врло је популарна широм Балкана, а мање-више се свугде прави на исти начин. Неко преферира да уместо лешника користи орахе, неко смањи чоколаду како торта не би била толико слатка, а у сваком случају — сваки залогај је као магија!
Прочитајте још: Правимо мафине са бобичастим воћем: Уживајте у фантастичном укусу (РЕЦЕПТ)
Састојци:
За коре
12 беланаца
150 грама шећера
250 грама печених млевених лешника
2 кашике какаоа
За жути фил
пола литра млека
6 жуманаца
70 грама шећера
2 кесице ванил шећера
2 кашике брашна
2 кашике густина
За црни фил
6 жуманаца
70 грама шећера
4 штангле чоколаде
200 грама маслаца
За глазуру
3 кашике шећера
3 кашике воде
3 штангле чоколаде
Припрема
Коре
Умутити беланца са шећером у чврст снег, па додати млевене лешнике и какао. Лагано кашиком све умешати, па излити у посуду за печење, обложену пек-папиром или подмазану. Пећи у рерни претходно загрејаној на 180 степени, најмање пола сата.
Бисквит оставити да се прохлади, па исећи на три коре.
За жути фил
Умутити жуманца миксером, додати шећер и ванилил шећер, па кашиком мешати уз постепено додавање брашна. Размутити густим у мало одвојеног млека, па умешати у фил. Затим остатак млека скувати, скинути с ватре, додати фил, па скувати као пудинг. Оставити да се хлади.
За црни фил
Пенасто умутити жуманца и шећер, па ставити да кува на пари. При крају додати чоколаду и мешати док се не истопи, па склонити с ватре. Оставити да се хлади, па прохлађеном додати истопљен и умућен маслац.
Ређање
Ставити кору, па премазати жути фил, па црни филм, па поново кору, па жути фил, па црни фил, па поново кору.
Глазура
Помешати шећер с водом и ставити на средњу ватру, па кад се шећер истопи, додати чоколаду и мешати док се не истопи. Одмах прелити преко торте и оставити да се хлади и стегне.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ