Uz malo izmenjene namirnice, musaka može da bude i posno jelo
Svaka zemlja ima svoj recept za musaku, ali osnovni sastojci su mleveno meso i krompir. Grci u ovo jelo dodaju i patlidžan, kao i bešamel, dok Italijani poboljšavaju ukus sirom. Kako uskoro počinje Uskršnji post mi vam donosimo sjajan recept za posnu musaku sa povrćem. Napravite je od krompira, pečuraka, tikvica... a prelijte smesom od jogurta i brašna. Povrće možete da izaberete i neko drugo.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 g pečuraka
- 1 crveni luk
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 2 tikvice
- 200 ml paradajz sosa
- 2 kašičice origana
- 1 kašičica bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 ml posnog jogurta
- 2 kašike brašna
Recept za posnu musaku sa povrćem:
Ispržite povrće
U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, pa propržite sitno seckani crni ili ljubičasti luk. Kada on omekša dodajte i mleveni beli. Zatim dodajte seckanu papriku, pečurke i tikvice, i pržite dok sve povrće ne omekša. Posolite, pobiberite, pospite origanom i bosiljkom, pa sve lepo promešajte. Sipajte paradajz sos i ostavite na šporetu još 15 minuta.
Spremite preliv
Umutite jogurt sa brašnom i mešajte sve dok ne razbijete sve grudvice. Ostavite sa strane.
Napravite musku
Na dno vatrostanle posude poređajte krompir isečen na kolutove, pa sipajte smesu sa povrćem. Preko poređajte još jedan sloj krompira, pa ide preostalo povrćem. Na kraju poređajte još jedan sloj krompira i preko sipajte jogurt sa brašnom.
Pecite musaku
Pecite musaku u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45-50 minuta.
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU