Екстра здрава намирница која је саставни део исхране Јелене Ђоковић
Много се причало и писало о исхрани најбољег тенисера света Новака и његове супруге Јелене Ђоковић, који су својевремено избацили месо из своје исхране. Док је Новак неколико пута истакао колико су му важне намирнице урме и банана, још једна од намирница је неизоставни део исхране у породици Ђоковић - киноа.
Киноа не гоји и саставни је део оброка Јелене Ђоковић и њеног супруга Новака Ђоковића. Киноа се назива "златом Инка" и "краљицом семенки", а све те сјајне епитете добила је због бројних здравствених предности које људима пружа вековима у исхрани.
Киноа садржи велике количине беланчевина због чега може да се такмичи са производима животињског порекла. Обилује витамином Е, Ц, калијумом, разним минералима, аминокиселинама и етеричним уљима, пише Жена.
Ова житрица је одлична замена за месо. Ако постите или сте вегетаријанац или веган, обавезно укључите киноу у своју исхрану. Киноа обилује влакнима који су неопходни за правилни рад црева. Такође, киноа не гоји и повољно делује на метаболизам, па се препоручује и током дијете.
Предности киное у исхрани
Вегетаријанци знају о чему причамо када кажемо како је киноа право кулинарско чудо. Ако се дода купусу, кромпиру или другом поврћу, осетићете пуноћу укуса каква се добија само кувањем меса.
Здрава својства се манифестују и у присуству витамина и аминокиселина које побољшавају метаболизам, чисте организам и нормализују његову функцију.
Доносимо вам један занимљив вегански рецепт са киноом:
Састојци:
1 шоља киное, која је клијала бар 24 сата
веза или две мање везе першуна, насеченог
1-2 парадајза, насеченог на коцкице
1 свежи краставац, насечен на коцкице
2 млада лука са зеленим деловима, насецкана
¾ кашичице хималајске соли
½ кашичице цимета
сок од једног лимуна
1/3 шоље маслиновог уља
¼ шоље насечене свеже нане (по жељи)
Припрема:
Киноу добро испрати и додати воду. Испирајте је 3 пута дневно током првог дана намакања. Клице ће почети да се формирају већ за 24 сата. Фино насецкајте першун и помешајте са осталим састојцима.
Додајте испрану и процеђену киноу. Оставите јело да одстоји минимум пола сата пре сервирања да се укуси сједине. Сервирајте као самостално јело, или на зеленим листовима, а можете јело користити и за пуњење парадајза.