Наука је одавно доказала да су главобоље у највећем броју случајева изазване неодговарајућим начином исхране.
И поред тога, многи пацијенти су годинама трпели неподношљиве главобоље и не помишљајући на то да је управо храна њихов окидач, поготово када је о мигрени реч.
Прочитајте још: Савршена Пеган ДИЈЕТА: Губите килограме, а никада нисте гладни
Као што лоша исхрана може да допринесе настанку мигрене, тако и здрава може да допринесе њеном излечењу.
Алкохолна пића и месне прерађевине избегавати.
За почетак промена навика најбитније је знати да до главобоље најчешће доводи храна која шири крвне судова. То су алкохолна пића, месне прерађевине, производи препуни квасца, чоколада и стари, слани сиреви.
Ђумбир, нана, камилица, валеријана, матичњак...
Осим наведених намирница, у исхрани против честих главобоља требало би свести на минимум храну која садржи много адитива.
Чајевима дати предност, а не кафи Фото: Депозит
Исхрана која помаже у превенцији честих главобоља је она која подразумева да се пије довољно воде, да се учесталије користи ђумбир, јер делује као природан аналгетик. Против мигрена изазваних напетошћу и стресом добри су и чајеви као што су нана, камилица, матичњак и валеријана, јер умирују и опуштају. Кафа се такође саветује, али у мањим количинама. У противном превелик унос кофеина може да изазове ширење крвних судова и још јаче болове.
Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?
Понедељак
Доручак: маковњача и шоља јогурта
Ручак: риба на жару, барени кромпир и салата од младог спанаћа
Вечера: тамни пиринач са шампињонима и салата по избору
Среда
Доручак: шоља чаја од нане са лимуном и медом и омлет са свежом паприком, хлеб од пшеничних клица
Ручак: макароне са младим сиром и туњевином, салата по избору
Вечера: овсене пахуљице са јогуртом, сувим шљивама и бадемом
Четвртак
Доручак: кифла са домаћом рибљом паштетом и шоља кефира
Ручак: мусака са кромпиром и млевеним месом и зелена салата
Вечера: маковњача и шоља топлог млека
Прочитајте још: Четири имуно бомбе са којима треба дочекати пролеће
Петак
Доручак: хлеб од пешничних клица, ајвар и парче младог сира
Ручак: чорба од поврћа, риба на жару и кромпир салата
Вечера: домаћа пица са свежом паприком, печуркама и туњевином
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ