Савршен рецепт за породични слаткиш.
Овог викенда почастите своје најмилије укусним, меканим и необичним домаћим колачем са маком, популарним немачким колачом. Иако има тврду корицу, његова вадзушаста средина богата маком оставиће вас без речи...
Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност
Састојци за колач:
- 400 грама брашна
- 400 грама шећера
- 200 грама путера
- прстохват соли
- 2 јаја
- 2 лимуна
- •750 милилитара млека
- 2 кесице пудинга од ваниле
- 200 грама мака
- 30 грама шећера у праху
Припрема колача:
Отопите путер и оставите да се мало охлади. Оперите лимун под топлом водом и осушите. Нарендајте корицу и помешајте је са шец́ером (300г) мутећи жицама за тесто. Одвојите жуманца од беланаца и додајте их у смесу, а беланца оставите са стране за каснију употребу.
Прочитајте још: Зашто се каже "КАО ДА ЈЕ ПАО С КРУШКЕ"? Нећете веровати какво значење се везује за ову воћку
Затим додајте отопљени путер, брашно и со и мешајте док се потпуно не сједини.
Подмазати калуп за чизкејк од 30 центиметара путером по дну и са свих страна. Узмите тесто и поделите га на пола. Оставите једну половину са стране и користите прву за доњу корицу. Чврсто притисните тесто на дно плеха за печење, рукама.
Умутите 150 милилитара млека са оба пакета инстант пудинга од ванилије жицом за мућење, до глатке конзистенције. Остатак млека, око 600 милилитара сипајте у шерпу, додајте 100 грама шећера и прокувајте. Након што почне да кључа, склоните шерпу са ватре. Додајте мешавину пудинга и мак у шерпу. Вратите лонац на шпорет и оставите да се крчка око 1 минут уз стално мешање. Затим поново склоните лонац са ватре и оставите смесу од ваниле да одстоји 5 минута.
Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)
Умутити беланца чврсто. Додати беланца у смесу пудинга, пажљиво мешајући, захватајући одоздо. Сипати смесу преко коре. Другу половину теста издробити преко.
Загрејати рерну 20 минута пре печења, на 170 степени. Ставити калуп на средњу решетку и пећи 50-60 минута. Док не порумени одозго. Након тог времена одмах извадити колач из рерне. Оставити да се охлади 3-4 сата. Након тога ставити колач у фрижидер на још 4 сата. Заправо чувати колач у фрижидеру све време.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ