Уколико волите укусе старинских колача, штанглице са орасима или жуте штанглице су непогрешив избор.
Једноставни, квалитетни, укусни и исовремено хрскави колачићи који ће вас вратити у детињству у укусе бакине кухиње и рецепата уз које смо одрастали. Опробајте се у прављењу популарних штанглица са орасима.
Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију
Састојци за кору:
- 150 грама маслаца, може и маргарина
- 160 грама кристал шећера
- 200 грама млевених ораха
- 80 грама брашна
- 5 беланаца
Састојци за жути слој који се суши:
- 5 жуманаца
- 100 грама шећера у праху
Састојци за фил од ораха:
- 100 грама маслаца, или маргарина
- 100 грама шећера у праху
- 100 грама млевених ораха
- 50 милилитара млека
Припрема штанглица са орасима:
Укључити рерну да се загрева на 170 степени. Омекшалом маслацу или маргарину додати шећер па све умутити. Затим додати млевене орахе и брашно и све сјединити. Смеса није компактна. Посебно улупати снег од беланца па њих додати претходно умућеној смеси и све сјединити кашиком уз мешање.
Прочитајте још: Фаталан, шармантан и невероватно паметан: Да ли знате ко је био први БЕОГРАДСКИ ПЛЕЈБОЈ - Завео је три најлепше Југословенке, па им сломио срце
У плех димензија 30 пута 20 центиметара ставити папир за печење, сипати смесу и ставити да се пече око 30 минута на 170 степени. Док се пече умутити жуманца са шећером у праху.
Када се кора скоро испекла, још је мекана али се ухватила корица. Ту негде око 30 минута премазати жути део преко целе коре и вратити још 20 минута да се пече тачније суши. Искључити рерну па оставити тако у рерни да се све заједно хлади и стегне. Горња корица треба да је хрскава, осушена. И треба да остане жута.
Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)
Ако вам се чини да још није довољно сува слободно подесите температуру на 100 степени па сушите мало и онда опет оставите да се хлади у загрејаној рерни.
Прочитајте још: Био је врло дрзак и смео, а увек је држао до своје речи: Да ли знате ко је био српски Робин Худ?
За припрему фила најпре загрејати 50 милилитара млека да буде врело па прелити преко млевених ораха и измешати. Улупати маслац са шећером у праху па им додати попарене орахе и све заједно умутити. Овом масом премазати цео колач, преко жутог фила када се колач прохлади.
Посути све млевеним орасима и оставити пар сати пре сечења.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ