Ukoliko volite ukuse starinskih kolača, štanglice sa orasima ili žute štanglice su nepogrešiv izbor.
Jednostavni, kvalitetni, ukusni i isovremeno hrskavi kolačići koji će vas vratiti u detinjstvu u ukuse bakine kuhinje i recepata uz koje smo odrastali. Oprobajte se u pravljenju popularnih štanglica sa orasima.
Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju
Sastojci za koru:
- 150 grama maslaca, može i margarina
- 160 grama kristal šećera
- 200 grama mlevenih oraha
- 80 grama brašna
- 5 belanaca
Sastojci za žuti sloj koji se suši:
- 5 žumanaca
- 100 grama šećera u prahu
Sastojci za fil od oraha:
- 100 grama maslaca, ili margarina
- 100 grama šećera u prahu
- 100 grama mlevenih oraha
- 50 mililitara mleka
Priprema štanglica sa orasima:
Uključiti rernu da se zagreva na 170 stepeni. Omekšalom maslacu ili margarinu dodati šećer pa sve umutiti. Zatim dodati mlevene orahe i brašno i sve sjediniti. Smesa nije kompaktna. Posebno ulupati sneg od belanca pa njih dodati prethodno umućenoj smesi i sve sjediniti kašikom uz mešanje.
Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ - Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce
U pleh dimenzija 30 puta 20 centimetara staviti papir za pečenje, sipati smesu i staviti da se peče oko 30 minuta na 170 stepeni. Dok se peče umutiti žumanca sa šećerom u prahu.
Kada se kora skoro ispekla, još je mekana ali se uhvatila korica. Tu negde oko 30 minuta premazati žuti deo preko cele kore i vratiti još 20 minuta da se peče tačnije suši. Isključiti rernu pa ostaviti tako u rerni da se sve zajedno hladi i stegne. Gornja korica treba da je hrskava, osušena. I treba da ostane žuta.
Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)
Ako vam se čini da još nije dovoljno suva slobodno podesite temperaturu na 100 stepeni pa sušite malo i onda opet ostavite da se hladi u zagrejanoj rerni.
Pročitajte još: Bio je vrlo drzak i smeo, a uvek je držao do svoje reči: Da li znate ko je bio srpski Robin Hud?
Za pripremu fila najpre zagrejati 50 mililitara mleka da bude vrelo pa preliti preko mlevenih oraha i izmešati. Ulupati maslac sa šećerom u prahu pa im dodati poparene orahe i sve zajedno umutiti. Ovom masom premazati ceo kolač, preko žutog fila kada se kolač prohladi.
Posuti sve mlevenim orasima i ostaviti par sati pre sečenja.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU