U kojoj god se životnoj fazi nalazili doručak nam je neophodan
Svaka faza života zahteva fokusiranje na različite hranljive materije, od kalcijuma i gvožđa u detinjstvu do proteina i omega 3 u srednjim godinama.
Idealan doručak za svaku fazu života
Malo dete (od 2 do 6 godina)
Mala deca su poznata po tome što su izbirljiva u jelu, pa roditeljima može da bude teško da pronađu idealan obrok za svoje mališane. Dijetičari savetuju da u ishranu dece uključite što više vlakana.
Nutricionista Marisa Meshulam ima sjajno rešenje za decu koja su izbirljiva.
- Isecite jaje na porcije veličine zalogaja, narežite tost na trakice, premažite ga sa malo avokada i uključite voće za uravnotežen i raznovrstan doručak. Jaje i avokado obezbeđuju zdrave masti za razvoj mozga, voće obezbeđuje neke antioksidante, a tost daje malo vlakana i ugljenih hidrata za energiju. Jaje takođe sadrži vitamin D i gvožđe, koji su važni za razvoj kostiju i mišića -savetuje nutricionista.
Pročitajte još: NOVA ISTRAŽIVANJA: Ukoliko vam se ove stvari dešavaju dok spavate, telo vam šalje ozbiljno UPOZORENJE
Školski uzrast (od 6 do 12 godina)
Ključni za ovaj period su kalcijum i vitamin D, a deca možda ne unose adekvatne količine koje su neophodne za razvoj kostiju i jake zube, pokazalo je nekoliko studija.
- Važno je izgraditi zalihe kalcijuma dok je dete mlado, jer kada ostarite, apsorpcija kalcijuma se smanjuje - rekao je Anderson-Haines.
Jednostavan način da osigurate da vaše dete dobija dovoljno kalcijuma i vitamina D je pravljenje smutija. Kombinujte voće, puter od orašastih plodova, semenke ili orašaste plodove za masnoću i sitost, i jogurt ili mleko za proteine i kalcijum, piše HuffPost.
Tinejdžeri (od 13 do 17 godina)
Prepuni rasporedi usled škole, učenja i vanškolskih aktivnosti mogu da otežaju redvnu ishranu. "Jak" doručak koji čine jaja, kobasice, slanina i tost bi mogao da bude odličan za početak dana. Važno je da se u tanjiru nalaze i proteini i gvožđe. Dobijanje adekvatne količine gvožđa je ključno u ovoj fazi i za dečake i za devojčice.
Mladi odrasli (od 18 do 30 godina)
U ovom periodu žviota može da bude izuzetno teško pronaći vreme za doručak.
- Ako želite da se više fokusirate na ishranu, preporučio bih vam najmanje dve grupe namirnica: 1) hleb od celog zrna (žitarice) i sveži proizvodi (avokado), 2) grčki jogurt (mlečni proizvodi) sa svežim voćem (bobičasto voće) ili 3) burito za doručak (jaja i žitarice) - savetuje nutricionista Kimberli Rouz.
- Kalcijum je važan za metabolizam kostiju, nervnu provodljivost i endokrinu podršku, dok je vitamin D važan za apsorpciju kalcijuma.
Pročitajte još: Topi masne naslage, celulit i čisti telo od toksina: Zamenite jedan obrok ovim smutijem i preporodićete organizam (RECEPT)
Srednje doba (40 do 60 godina)
Doručak treba da obogatite integralnim žitaricama, voćem i povrćem kako biste povećali unos vlakana.
- Omlet pun povrća, palačinke od celog zrna i ovsena kaša su idealne opcije za doručak - rekla je Rouz-Frensis, prenosi HuffPost.
Seniori (60 i više godina)
Unos dovoljno proteina je u ovoj fazi od suštinskog značaja za očuvanje mišićne mase, koja se prirodno pogoršava starenjem.
- Kajgana i proteinski šejkovi koji sadrže najmanje 16 grama proteina su dobre opcije za doručak za starije osobe. Hrana bogata proteinima koja se lako žvaće može pomoći u očuvanju snage i mišićne mase. Pošto apetit opada u ovoj fazi života, takođe je važno da budete sigurni da jedete dovoljno. Pojačavanje funkcije mozga takođe treba da vam bude na umu u ovoj fazi života, što znači da bi trebalo da se usredsredite na dobijanje omega-3 masnih kiselina jedenjem orašastih plodova i semenki, kao i proizvoda bogatih antioksidansima poput bobica, za koje se pokazalo da pomažu u sprečavanju kognitivnog pada - savetuje nutricionista.