Oglas
· · Komentari: 0

Šta kažu nova istraživanja? Evo da li KROMPIR može da bude deo zdrave ishrane

Svim ljubiteljima krompira – pečenog, prženog, kuvanog, pirea, dinstanog – koji su zabrinuti da li njihovo omiljeno povrće utiče i na njihovu figuru i na zdravlje, nova studija objavljena u naučnom časopisu „Journal of Nutritional Science“ otkriva da krompir može biti mnogo zdraviji nego što smo mislili

1741690293_shutterstock_2491025167.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Istraživači sa Bostonskog univerziteta proučavali su podatke 2.523 učesnika, procenjujući njihove navike u ishrani tokom vremena, sa ciljem da shvate da li redovna konzumacija krompira može dovesti do kardiometaboličkih bolesti kao što su gojaznost, hipertenzija, dijabetes, itd.

Studija

Stručnjaci su počeli da prikupljaju podatke o navikama u ishrani ljudi starijih od 30 godina, koliko i kakvu vrstu krompira konzumiraju od 1971. godine. Statistike dobijene analizama pokazuju da je 36% ispitanika preferiralo pečeni krompir, 28% prženi, 14% pire i samo 9% kuvano. Istovremeno sa gore navedenim podacima, istraživači su takođe posmatrali evoluciju zdravlja učesnika tokom godina.

Rezultati

U slučajevima zdravih odraslih osoba, primećeno je da konzumacija četiri ili više šoljica krompira (prženih ili ne) nedeljno nije povezana sa zdravstvenim problemima u vezi sa kardiovaskularnim sistemom. Pored toga, oni koji su jeli krompir, čak i pomfrit, ali su se trudili da redovno vežbaju i sistematski izbegavaju crveno meso, imali su manje šanse da razviju imaju visoke vrednosti triglicerida.

Oglas

"Nije iznenađujuće što krompir nije povezan sa bolestima poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili povišenih triglicerida, jer je potpuno neprerađena hrana. On je povrće koje sadrži kvalitetne ugljene hidrate i vlakna. Krompir srednje veličine je dobar izvor kalijuma, elektrolita koji doprinosi normalnom funkcionisanju mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema“, objašnjava Don Dženson, dijetetičar i nutricionista specijalizovana za ishranu i zdravlje.

Kako objašnjava stručnjak, krompir sam po sebi ne izaziva osećaj nezdravog obroka, jer u velikoj meri zavisi od načina pripreme, ali i priloga koji ćete kombinovati sa njim.

(Ženski magazin)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas