Avokado je vrlo zdrava i hranljiva namirnica, ali često nam pocrni i propada.
S obzirom da avokado nije nimalo jeftin, često nam se desi da kupljeni avokado pocrni i propadne. Ovde vam objašnjavamo kako da sprečite njegovo starenje i kako sve možete da ga koristite.
Pročitajte još: TRIK SA ŠIBICAMA: Ubacite ih u vodu u kojoj kuvate jaja i rešite problem koji muči svaku domaćicu
Zreo tokom cele godine
Da biste imali savršeno zreo avokado tokom cele godine, isecite ga na pola, izvadite mu košticu i premažite ga limunovim sokom. Pripremljeni avokado stavite na papir za pečenje, a zatim u zamrzivač. Kada se stvrdne, polovine avokada možete staviti u kesu i odmrznuti kad god požeite.
Baza za smuti
Pasirani avokado možete zamrznuti u kalupima za led, a kocke avokada poslužiće vam kao odlična baza za različite smutije. U blenderu izmiksajte avokado i limunov sok, smesu stavite u kalup za led i zamrznite. Tako ćete uvek imati odvojenu malu količinu avokada za jutarnji smuti.
Brzo sazrevanje u rerni
Ne postoji ništa gore od trvdog avokada u momentu kada želite da ga konzumirate. Ali postoji brzo rešenje - avokado može brzo da sazri u rerni. Čvrsto zamotajte ceo avokado u foliju i pecite ga u rerni na sto stepeni 10 minuta. Avokado neće biti u potpunosti zreo, ali će od njega sada moći da se napravi željeno jelo!
Da ne pocrni
Nakon što ste isekli avokado na komade, stavite ga u posudu sa isečenim crvenim lukom! Na taj način avokado neće oksidirati. Luk proizvodi sumporne gasove koji zaustavljaju oksidaciju avokada. Miris luka neće uticati na ukus avokada. Takođe sprečavanje oksidacije avokada može se uraditi i sa premazivanjem maslinovog ulja preko polovine avokada, jer na taj način se stvara zaštitni sloj koji sprečava njegovu oksidaciju.
Avokado kao zamena za maslac
Želite da spremite omiljeni desert, ali nemate maslac ili želite da probate zdraviju verziju poslastica? Zamenite maslac avokadom u pripremi testa za braunije, mafine i druge kolače.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU